U trendu

Ateisti: Doplatne markice protivustavne

Udruženje Ateisti Srbije ocenilo je danas da je protivustavno i protivzakonito to što će se od 15. juna do 31. avgusta, u poštama Srbije naplaćivati obavezna doplatna markica za potrebe izgradnje Hrama Svetog Save.

Kako navode Ateisti Srbije u saopštenju, doplatna markica je odštampana u tiražu od 7,6 miliona komada, a tekst obrazloženja za to, koji se nalazi na sajtu Ministarstva finansija, je prema njhovom mišljenju „tendenciozan, šovinistički i diskriminatoran“.

„U razlozima za donošenje Uredbe Vlade Srbije, iznosi se tvrdnja da se pomenuti objekat podiže na mestu na kom su pre pet vekova spaljene mošti Svetog Save, što nije istina jer su spaljene na Tašmajdanu, a današnji vračarski plato je u to vreme bio divlji, neuredjeni prostor“, piše u saopštenju.

Ateisti navode da je u Uredbi izneta i neistina da je Rastko Nemanjić bio prvi prosvetitelj.

„Ne samo da nije bio prosvetitelj, već je bio predstavnik dogmatskog načina razmišljanja, koji je istinske prosvetitelje udaljio trajno od crkvenih učenja i okretao ka humanizmu“, piše u saopštenju.

Organizacija je skrenula pažnju i na tvrdnje iz Uredbe da je Hilandar sve do 18. veka bio i „najveća srpska škola“ i „rasadnik prosvete“, kao i da je Rastko Nemanjić u Srbiji podizao mnoge škole.

„Onda kada je feudalni društveni poredak jasno razdvajao vlastelu od kmetova, često potpuno neobrazovanih i nepismenih, neverovatno je zamišljati nekakvo podizanje škola. Činjenice uporno govore protiv te izmišljotine“, piše u saopštenju.

Dodaje se da je prve škole u Srbiji podizao Dositej Obradović, koji je bio „istinski prosvetitelj, vekovima kasnije“.

Ateisti za navod iz Uredbe u kojem se kaže da je „projekat izgradnje hrama od javnog interesa i najveće važnosti, kažu da je „teško razumeti koji je to javni interes u trošenju miliona evra na hram jedne verske zajednice“ u zemlji u kojoj škole nemaju učila, grejanje ili čak mokre čvorove.

„Teško je shvatiti da je još jedna crkva projekat od najveće važnosti, u društvu u kom je obrazovanost na sve nižem nivou, inoformatička pismenost na evropskom začelju, a siromaštvo pravilo, a ne izuzetak“, dodali su Ateisti.

Pozvali su vlasti da budućnosti Srbije pomognu tako što će pokazati „odgovornost i razum“, da velika sredstva koja protivustavno poklanjaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi preusmere na decu, mlade i njihovo obrazovanje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.