U trendu

Babušnica: EU pomaže proizvodnju organske hrane (VIDEO)

Danas je proizvodnja uzgoj u plastenicima neizostavni deo poljoprivredne proizvodnje u brojnim zemljama. U Evropi u tome prednjače Španija i Holandija, a najveći broj plastenika u Srbiji nalazi se na jugu, u region Leskovca i okolini, dok je u nekim krajevima Srbije ova proizvodnja tek u povoju.

U opštini Babušnica (50km južno od Leskovca) živi oko 10.000 stanovnika, od kojih je nešto više od 40 procenata nezaposleno.

Suočeni sa gubitkom posla Jasmina i Miroljub Ćirić, iz sela Resnik u blizini Babušnice, pre nekoliko godina počeli su da se bave poljoprivredom.

„U isto vreme naša deca krenula su na studije, tako da smo morali da se odlučimo na dodatnu delatnost“, rekao je Miroljub Ćirić.

Kroz brojne projekte koje finansira, Evropska unija (EU) podržava i ekonomsko osnaživanje žena i poboljšanje položaja žena koje žive na selu.

Udruženje „Lužničke rukotvorine” dobilo je podršku od EU u opremi, ali su se i obučavale i za pokretanje poljoprivredne proizvodnje organskog povrća.

„Dobili smo 25 plastenika, od kojih je 20 donirala Evropska unija. Plastenike smo dali nezaposlenim ženama sa invaliditetom i onima koji imaju više članova porodice,” kaže Miljana Rančić iz ovog udruženja. Uslov za dobijanje plastenika bio je da vlasnik ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

U 15 plastenika se uzgajaju organski proizvodi, a sedam je sertifikovano za organsku proizvodnju. Svi plastenici imaju sistem za navodnjavanje. Uslov za dobijanje plastenika bio je registrovano poljoprivredno gazdinstvo.

Od 2000. godine, EU je donirala 150 miliona evra sektoru poljoprivrede. Ova podrška obuhvata oblasti ruralnog razvoja, bezbednosti hrane i zdravstvene zaštite biljaka i životinja. 

Podrška u ovim oblastima se nastavlja, ali sa većim naglaskom na pružanju pomoći poljoprivrednim proizvođačima u dostizanju standarda EU, uz istovremeno pružanje finansijske pomoći za prilagođavanje standardima i unapređenje konkurentnosti.

Podrška poljoprivrednicima omogućena je kroz instrument poznat kao IPARD — Instrument za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju.

Iznos od 175 miliona evra bespovratne pomoći na raspolaganju je srpskim poljoprivrednicima za investicije u poljoprivredna gazdinstva, ulaganja  koje se odnose na obradu poljoprivrednih proizvoda i njihov plasman na tržište, organsku proizvodnju, primenu lokalnih razvojnih strategija  kao i diverzifikaciju farmi i razvoj poslovanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.