U trendu

BG: Edvard Rusjan, pionir vazduhoplovstva, dobija spomen klupu

BEOGRAD – Na platou fontane kod Ulice vojvode Bojovića u opštini Stari grad, biće postavljena spomen klupa Edvardu Rusjanu, prvom slovenačkom pilotu i vazduhoplovnom pioniru koji je poginuo u padu aviona 1911. godine u Beogradu.

To je odlučeno danas na sednici Skupštine grada Beograda, na kojoj je odlučeno i da se parkovska površina, na kojoj je planirano podizanje spomen-klupe, nazove parkom Edvarda Rusjana.

Edvard Rusjan tragično je preminuo 9. januara 1911. godine prilikom prezentacije letačkih sposobnosti svog motornog aviona u Beogradu, koji se u jakoj košavi srušio na obalu Save ispod Kalemegdana.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je rekao da je Rusjanova sahrana bila jedna od najvećih u istoriji Beograda.

„Branislav Nušić je govorio na sahrani, a Nušićev sin je sačuvao deo aviona koji se danas čuva u Muzeju vazduhoplovstva“, rekao je Vesić.

Podsetio je da je Ljubljana nedavno imenovala Beogradsku ulicu u tom gradu, kao i da je u prestonici Slovenije postavljena bista Vuka Karadžića koja je poklon Grada Beograda.

„Mi ćemo u decembru postaviti bistu Jerneja Kopitara u Beogradu koja je poklon Ljubljane našem gradu“, rekao je Vesić.

Kada je u pitanju park Edvarda Rusjana, naveo je da će se zajednički raditi na izradi spomen-obeležja.

„U junu će doći ministar odbrane Slovenije, kada će slovenački i srpski piloti odati počast Rusjanu. Tako pokazujemo da možemo da negujemo i čuvamo zajedničku istoriju“, rekao je Vesić.

Na sednici gradskog parlamenta usvojena je izmena Odluke o podizanju spomenika Branku Pešiću, nekadašnjem gradonačelniku Beograda.

Kako je rečeno, razlog za donošenje te odluke je predlog Odbora za podizanje spomenika da nova lokacija za podizanje tog spomenika bude na Velikom trgu u opštini Zemun.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.