U trendu

Biciklisti protestuju zbog blata na gradilištu Beograda na vodi

Biciklisti Beograda okupljaju se sutra, u subotu, da bi zahtevali da se očiste i održavaju šetališta i biciklistička staza uz desnu obalu reke Save, na prostoru gradilišta „Beograda na vodi“.

Udruženje „Ulice za bicikliste“ u današnjem saopštenju ukazuje da „ukoliko se neko zaputi ka Adi Ciganliji, završiće u blatu do kolena“.

„Očekujemo da Grad i preduzeće ‘Beograd na vodi’ što pre nadju rešenje za ovaj problem“, ocenilo je udruženje i najavilo da će se biciklisti u subotu popodne okupiti kod zgrade nekadašnjeg „Geozavoda“, sada sedišta preduzeća „Belgrade Waterfront“ koje gradi „Beograd na vodi“.

Udruženje predlaže svima da pišu na https://www.facebook.com/Belgradewaterfront i „podseti ih da se javni put što biciklistička staza jeste, ne sme prljati blatom kamiona“, a učesnike okupljanja pozvalo je da ponesu pištaljke kojima će pozdraviti graditelje Beograda na vodi.

Problem traje već skoro dve godine, a nije rešen uprkos mnogobrojnim prijavama graditelju, Gradskoj upravi Beograda i Ministarstvu gradjevinarstva Srbije.

Šetalište i staza duž desne obale Save su izmešteni po volji preduzeća koje upravlja gradilištem, uz obećanje da će se starati o njihovom održavanju što se, medjutim, čini i retko, i loše.

Šetalište u delu u kojem je izmešteno kroz gradilište, čak i ne postoji, već je staza koju koriste i pešaci i biciklisti, posuta šutom i zemljom koji ispadaju iz kamiona gradilišta. Kada je vreme suvo, prolaznici su zasuti oblacima prašine iz kamiona, a kada je vreme vlažno, staza se pretvara u teško prolaznu kaljugu.

Tu zimi prolaze stotine, a leti svakodnevno i hiljade šetača i beogradskih i prigradskih biciklista od kojih mnogi tuda idu na posao i s posla, u druge delove grada, a to šetalište i ta staza su i deo zvanične turističke ponude Beograda i Srbije.

Da bi ukazali problem i na sporost vlasti da ga reši, biciklisti Beograda su odlučili da se u okviru masovne mesečne vožnje „Kritična masa“ u subotu, 25. februara, okupe i provozaju od Trga Republike do „Geozavoda“.

Okupljanje na Trgu Republike je u 16.30 sati, a vožnja počinje u 17.00.

„Kritična masa“ je grupna mesečna vožnja ulicama koja se održava u gradovima širom sveta, s ciljem da se istakne učešće biciklista u urbanom saobraćaju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.