U trendu

Boljević: Konačan tekst izmena Ustava unakazio VSS

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kritikovala je danas konačan nacrt izmena Ustava u oblasti pravosudja navodeći da su pojedine odredbe drastično pogoršane „čime je omogućena politička kontrola sudija“.

Kao najveću manu predloženog teksta, Boljević je navela da je institucija Visokog saveta sudstva (VSS) „još više unakažena“.

„Konačno rešenje predvidja da VSS ima 10 članova, od čega polovinu sada može da bira troje političara. Na taj način je VSS izgubio svoju svrhu postojanja“, rekla je Boljević za agenciju Beta.

Ona je objasnila da je to omogućeno odredbom, koja predvidja da ukoliko se ne postigne dvotrećinska većina o izboru pet članova, njih bira Komisija koju čine predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, republički tužilac, zaštitnik gradjana i predsednica Skupštine Srbije.

Boljević je ocenila da je posebno opasno rešenje koje podrazumeva da ako su mišljena članova Visokog saveta sudstva podeljena, da će to telo biti raspušteno.

„To je neka vrsta kazne za one koji neće da pokleknu političarima. Očigledno je da VSS hoće da zadrže kao paravan, da bude telo bez glave koje ne može da donosi odluke iz svoje nadležnosti“, kazala je predsednica Društva sudija Srbije.

Dodala je da su nadležnosti Visokog saveta sudstva smanjene i da više neće moći da odlučuje o programima obuke na Pravosudnoj akademiji, koja i dalje prema njenim rečima ostaje „politički filter“ za izbor sudija.

Boljević je pohvalila to što je vraćena zabrana svakog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, što je izbrisana odredba o nespojivosti vršenja sudijske funkcije, kao i što se odustalo od odredbe koja predvidja mogućnost premeštanja sudija ali je i skrenula pažnju da konačni tekst ne zabranjuje preseljenje sudija koje može da traje godinu dana i koje može da se produžava.

(Beta)

1 komentar
  1. Proslav ćirilično

    A vi korumpirane sudije pokrite se ušma i ćutite. Toliko ste ogrezli u mito da ste čak sačinili i akademiju za mitu i mitinog brata!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike