U trendu

CINS nominovan za Evropsku novinarsku nagradu

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) saopštio je danas da je ušao u uži krug nominovanih za Evropsku novinarsku nagradu (European Press Prize) za istraživačko novinarstvo za seriju tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu.

U obrazloženju se navodi da je nominacija CINS-a „priznanje radu veoma dobrih i temeljnih novinara koji služe svom društvu“.

CINS se našao na listi zbog serije tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu u Srbiji.

Istraživački tim CINS-a radio je na toj temi osam meseci i poslao više od 200 zahteva za pristup informacijama, sa ciljem da prikupi podatke o procesuiranju slučajeva korupcije pred pravosudnim institucijama, ali i „čudnu raspodelu“ poslova advokatima po službenoj dužnosti, u kojoj tri advokata zarade koliko i više od 500 ostalih kolega.
 
Nagradu dodeljuje konzorcijum medijskih i novinarskih fondacija, čije su članice i fondacije Rojtersa i Gardijana.

U kategoriji istraživačkog novinarstva nominovani su, pored CINS-a, Fajnenšl tajms, projekat Panama pejpers koji su istraživali Zidojče cajtung, Gardijan, L’ Mond, Medjunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, francuski Medijapart, danski Ekstra bladet.

Lista kandidata za nagrade u kategorijama istraživačkog novinarstva, izuzetnosti u pisanju, najboljeg komentara, inovacija u novinarstvu i specijalnu nagradu van ovih kategorija objavljena je 2. marta.

Pobednik će biti proglašen na ceremoniji 20. aprila u Amsterdamu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.