najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Crkve i verske zajednice brane versku nastavu

Predstavnici tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Srbiji negodovali su danas zbog predloga ministra prosvete Srdjana Verbića da se redukuje, a potom i ukine verska nastava u školama u Srbiji.

“Naše negodovanje je još snažnije stoga što je ministar svoj predlog uputio u godini kada obeležavamo 15. godišnjicu vraćanja verske nastave u školstvo Srbije, po modelu kojim se ponosimo jer izražava duh demokratičnosti, ravnopravnosti i potpunog medjuverskog saglasja kojim danas, a i nadalje, treba da se odlikuje naša država”, navodi se u zajedničkom saopštenju objavljenom na sajtuSrpske pravoslavne crkve.

“Izražavamo uverenje da Srbiju, u pogledu gradjanskih prava verujućih, niko neće pokušati da vrati u godine koje ne pamtimo po dobru i da anahrone stavove gospodina Verbića, potpuno nesaglasne sa dužnošću koju obavlja, ne deli nijedna odgovorna ličnost u Vladi Srbije”, navodi se u saopštenju.Izjavu su potpisali episkop bački SPC Irinej, beogradski nadbiskup i metropolit Stanislav Hočevar, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić, biskup Slovačke evangeličke Crkve Samuel Vrbovski, superintendent Gabor Dolinski iz Evangeličke hrišćanske crkve, biskup Reformatske hrišćanske crkve Bela Halas i vrhovni rabin Jevrejske zajednice Srbije Isak Asiel.

Ministar prosvete Srdjan Verbić rekao je 18. decembra da djaci u srpskim školama imaju više časova nego što je to zakonom dozvoljeno i zatražio da nadležna stručna tela preispitaju nastavne programe kao bi se ta praksa prekinula.

Ministar je dodao da treba smanjiti broj obaveznih izbornih predmeta – veronauke i gradjanskog vaspitanja.

“Trebalo bi da se broj časova obaveznih izborih predmeta smanji i da se ne izučavaju svih 12 razreda osnovne i srednje škole nego u četiri. Stručna tela treba da procene kako i u kom obimu”, kazao je Verbić.

(Beta)

1 komentar
  1. Milena

    Ja sam protiv toga da se verska nastava izvodi u školama i da bude obavezna – mislim da je sasvim u redu i demokratski što svako ima pravo, ako želi, da odlazi u crkvi i za one koji žele da svoje dete pošalju na versku nastavu, crkva može da je organizuje u crkvi (ili već u parohijskom domu pri crkvi ili sličnom mestu koje sigurno crkva ima). Ja sam svoje dete tako slala u crkvu na versku nastavu za decu, pre dvadeset godina, kad nije bilo u školama. Znači, svako ko je verujuć može to da uradi. Ali verska nastava u školi čini da deca jedni druge gledaju i ocenjuju ko veruje, a ko ne veruje, jer ide na građansko vaspitanje (što ne mora da znači da je tako), a i gledaju ko je kotolik, ko pravoslavac, ko musliman… Mislim da to ne treba tako i da škola treba da bude odvojena od crkve, crkvi time ne bi bila uskraćena nikakva prava, kao ni onim vernicima koji žele da im deca uče veronauku.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike