U trendu

Dačić: Pomirenje moguće kada se zločinci na Kosovu i Metohiji više ne budu slavili …

Istinsko pomirenje i zajednička budućnost pod okriljem evropske porodice naroda biće mogući tek kada se ubice i zločinci na Kosovu i Metohiji više ne budu slavili kao nacionalni heroji po kojima se nazivaju ulice i trgovi, kada ubica bude ubica bez obzira na to da li se njegova žrtva zove Adem ili Ivan, Ramuš ili Pantelija, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na skupu u Spomen sobi „Kosmetske žrtve“ u Beogradu – na obeležavanju 14. godišnjice ubistva dvojice dečaka u Goraždevcu, pozvao institucije na Kosovu i Metohiji i medjunarodnu zajednicu da se preduzmu mere kako bi se počinioci i nalogodavci tog zločina, ali i drugih širom Kosova i Metohije priveli pravdi.

„To je najmanje što možemo očekivati kao potvrdu da naše žrtve nisu ništa manje vredne, da je svaki zločin kažnjiv bez obzira na nacionalnost zločinca i žrtve, i da nekažnjivosti zločina nema mesta, a pogotovo ne u srcu Evrope 21. veka“, kazao je Dačić na obeležavanju godišnjice i pomenu ubijenoj srpskoj deci u Goraždevcu 2003.

On je rekao da se na današnji dan obeležava jedan od najstrašnijih zločina koji se desio na Kosovu i Metohiji.

Dačić je ocenio da je taj užasavajući masakr nad nedužnom decom, ubijenom samo zato što su bila Srbi, počinjen kako bi se preostalim Srbima poslala poruka da za njih na Kosovu nema mesta, a onima koji su proterani, da ne sanjaju o povratku.

„Upravo zbog uspomene na njih, ne smemo da dozvolimo da ijedno dete na Kosovu i Metohiji ili bilo gde u Srbiji i regionu, bez obzira na njegovu veru ili naciju, doživi ono što su doživeli naši Ivan, Panta, Bogdan, Marko, Dragana, Djordje i drugi, tog krvavog 13. avgusta 2003. na ‘Krvavoj Bistici’. To je naš dug prema njima, a posebno onima od njih koji nisu dobili šansu da odrastu, kao i prema generacijama koje danas stasavaju i onima koje će tek doći“, rekao je Dačić.

Četrnaesta godišnjica ubistva Ivana Jovovića (19) i Pantelije Dakića (12), na koje su nepoznate osobe pucale iz automatske oružja dok su se sa grupom od pedesetak dece kupali u reci Bistrici obeležena je danas pomenom u Goraždevcu. Pomenu je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosvo i Metohiju Marko Djurić.

Obeležavanju godišnjice U Beograd osim Dačića prisustvovali su i ministar za rad Zoran Djordjević i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.