U trendu

Dačić: Srbija ima podršku najvećih zemalja sveta

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas, povodom preporuke Izvršnog saveta Uneska da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju, da Srbija ipak ima podršku najvećih zemalja u svetu i da će Vlada nastaviti borbu za očuvanje srpske kulturno-istorijske baštine.

„Ako pogledate, 14 zemalja koje su glasale protiv prijema Kosova, imaju tri milijarde stanovnika, a to su Rusija, Kina, Indija, Brazil, Španija, Nigerija…Tačno je da su sve zemlje na svetu ravnopravne, ali sigurno da samo može da nam godi to što imamo podršku najvećih zemalja na svetu“, rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

S druge strane, on je naglasio da Srbiji nije drago što sa svojim zapadnim partnerima nikako ne može da nađe „tačku resetovanja svojih odnosa“, a koje, kako je rekao, zapravo stoje iza svega.

„Samim tim se devalvira dijalog u Briselu. To je veoma loše, jer Srbija želi da bude strateški partner svima, da poštuje tuđe interese, ali i mora da brani svoje, što ćemo nastaviti da radimo i dalje“, poručio je Dačić.

On je ukazao na to da je jučerašnja odluka Izvršnog saveta Uneska samo prva faza i nije kraj borbe Srbije za svoju kulturno-istorijsku baštinu.

Prema njegovim rečima, za prihvatanje predloga članstva Kosova u Izvršnom savetu je glasalo svega 27, od 55 država, ali će za izglasavanje prijema na Generalnoj skupštini Uneska biti potrebna dvotrećinska većina.

„Nastavićemo s našim aktivnostima. Treba da se ponašamo racionalno, da svima u svetu predstavimo naše stavove, da svi znaju o čemu se radi i da imaju podatke o tome, jer ovde nije u pitanju status Kosova, već naša srpska kulturna, verska, istorijska baština, koja ima status svetske baštine pod zaštitom Uneska i koja je u opasnosti“, rekao je Dačić.

Ako pored svega toga, svih uništenih manastira i crkava, Kosovo bude primljeno u Unesko, to će biti politička odluka, istakao je šef srpske diplomatije.

Odgovarajući na pitanja novinara da li bi Kosovo moglo da zatraži članstvo i u nekim drugim međunarodnim organizacijama, poput Saveta Evrope, Dačić je odgovorio da je to moguće i ponovio da iza svega stoje zapadne zemlje.

„Moguće je da je to sledeći potez. Oni o tome već godinu dana razmišljaju. Ali nije na drugoj strani Kosovo, pa se mi borimo sa Kosovom oko Uneska. Ovde je reč o zemljama koje ih podržavaju. One organizuju sve, vrše pritisak na druge zemlje, a ljute se kada mi zamolimo naše prijatelje da ostanu principijelni kada je reč o Srbiji. To nije korektno, već je licemerno“, zaključio je Dačić.

Upitan o eventualnom članstvu Kosova u Ujedinjenim nacijama, Dačić je odgovorio da je to nemoguće, jer o tome odlučuje Savet bezbednosti.

„Dokle god naši prijatelji imaju stav da je to neprincipijelno, Kosovo neće moći da bude član UN i zato mi stalno pozivamo njih na dijalog, jer šta god da urade, ne mogu da zaokruže svoju nezavisnost“, rekao je šef srpske diplomatije.

On je poručio da je zato nužan razgovor Prištine i Beograda, ali da to kosovski Albanci ne žele.

„Žele samo da pritiskaju Beograd, a to nije moguće sa ovom Vladom Srbije“, rekao je Dačić.

Prethodno je Dačić, učestvujući na otvaranju izložbe povodom 70 godina Ujedinjenih nacija, istakao da preporuka Izvršnog saveta Uneska u vezi sa zahtevom za prijem Kosova predstavlja „apsolutno neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava i povelje Ujedinjenih nacija“ i da to može dovesti do stvaranja opasnog presedana.

„Srbija se svim diplomatskim sredstvima suprotstavlja ovakvoj zloupotrebi jedne organizacije i sistema UN kao političkog instrumenta afirmacije ilegalne i jednostrano proglašene nezavisnosti teritorijalne celine jedne države članice UN, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani još važećom i pravno obavezujućom rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244“, naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da se principi UN moraju poštovati u punoj meri, jer samo tako postojeći sistem međunarodnih odnosa, zasnovan na povelji UN, može biti očuvan, a međunarodno pravo sačuvati svoju univerzalnu validnost.

„Suprotstavljajući se tome, Srbija brani međunarodno pravo, povelju UN i vrhovni autoritet Saveta bezbednosti na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti, ali i moralni integritet i odgovornost Uneska prema kulturnom nasleđu“, zaključio je Dačić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.