„Srbija igra dvostruku igru“

Džudi Dempsi iz centra Karnegi Evropa ocenila je za Radio Slobodna Evropa da predsednik Rusije Vladimir Putin jača uticaj na Balkanu zbog neodlučnosti Zapada, kao i da Srbija igra dvostruku igru.

„Putin, koji je ove sedmice optužio SAD i Zapad za destabilizaciju Balkana kroz širenje NATO, iskoristio je posetu Srbiji kako bi zbog napetosti u transatlantskim odnosima i nedosledne politike Evropske unije prema Zapadnom Balkanu osnažio uticaj Rusije u regionu“, rekla je Džudi Dempsi.

Upitana zbog čega je došlo do iznenadne agresivne retorike Moskve i pogotovo Putina, ona je rekla da je jedan od razloga taj što su transatlantski odnosi trenutno puni napetosti, a Rusija je uvek želela da oslabi zapadnu, NATO alijansu i Putin je otišao u Srbiju radi ovoga.

„Drugo, nikada ne znate šta predsednik Aleksandar Vučić razmišlja. Za ‘Fajnenšel tajms’ je pre nekoliko dana govorio o proevropskom kursu i tako dalje, a onda postavi crveni tepih za predsednika Putina. To znači da Srbija igra dvostruku igru“, rekla je Džudi Dempsi.

Prema njenim rečima, treća stvar je što je Putin tamo sa šefom Gasproma Aleksandrom Milerom zato što oni vide rastući uticaj Kine.

„Na neki način, Zapadni Balkan postaje igralište za Kinu i Rusiju sa jedne strane, a Evropska unija pokušava držati pod kontrolom ono što se dešava u BiH i, sa zakašnjenjem, u Makedoniji, i drže na oku Crnu Goru, koju je upravo dobila veliki kredit od Kine, iako je u NATO“, kazala je Džudi Dempsi.

Ona je istakla da je region „vrlo otvoren velikom broju uticaja“ i da bi EU mogla da uradi mnogo više da ojača Crnu Goru i da iskoristi dogovor Makedonije i Grčke, deluje brzo i nadogradi se tako što će brzo otvoriti pregovore sa Makedonijom.

„EU je jako dugo imala nedoslednu politiku prema Zapadnom Balkanu, dok su Rusija i Kina ušle bez ikakvih preduslova“, ukazala je Džudi Dempsi.

(FoNet)

4 komentara
 1. MILOS

  Sedenje na dve stolice je izum Broza.On je stalno bio „jezicak“ na vagi,izmedju Istocnog i Zapadnog bloka,u vreme hladnof rata.U sadasnjem vremenu,ovakvo vodjenje politike,tesko je izvodljivo i uvek preti onom ko preferira ovakvu politicku opciju,da se izmaaknu obe stolice,u isto vreme.!

 2. Anonimni

  „I tokom dobrih vremena i tokom komplikovanih vremena, Srbija je uvek prikazivala veliki karakter, veliku jačinu i spremnost da se bori“, rekao je Putin u zdravici. NEĆU – TUNGA TJETA U ŠKOLI DA! ——>>> ++++++++++++ >> ++++++++++++ >> ++++++++++++<<< ———- 1.Rešenje za KOSOVO i METOHIJU da bi prošlo i opstalo mora da istrpi proveru Rezolucije 1244 i odobrenje od strane Saveta bezbednosti. 2.."Kompromis ako se postigne biće sa ruske strane procenjivan u svetlu Rezolucije 1244“, 3."Poseta predsednika Ruske Federacije Beogradu sama po sebi delovati na izvestan način blagotvorno na zapadne sile, koje će morati sa većim uvažavanjem da pristupe Srbiji kada se odlučuju na upučivanje novih zahteva ili novih formi pritisaka.." 4."Saradnja jučerašnjom posetom ruskog predsednika podignuta na produktivniji i značajniji stepen," ŠESTA LIČKA =Lika = TITOVA ZMIJA OTROVNICA IZ HR JE :ŠESTA LIČKA, SEDMA BANIJSKA , … -ESTA KORDUNAŠKA PROKLETI "TITOVČIČI " SEJU OTROV PO SRBIJI

 3. Anonimni

  1244:)

 4. Anonimni

  tandara BROĆ

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike