U trendu

Marko Đurić prešao Merdare, preuzela ga srpska policija

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je danas popodne uhapšen u severnoj Kosovskoj Mitrovici, kososvska policija privela je u sedište te službe u Prištini.

Đurić je priveden danas popodne u Kosovskoj Mitrovici gde je zajedno sa Nikolom Selakovićem učestvovao u razvgoru u okviru unutrasnsjeg dijaloga o KiM.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima unose nestabilnost u stiuaciju na severu pokrajine.

Srbi u Rudaru blokirali magistrani put

U mestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su, posle privođenja direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića, postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.

Iz Mitrovice se čuju sirene, a građani se okupljaju na improvizovanoj barikadi.

Na istom mestu Srbi su digli barikade i pre šest godina, kada su sprečili upad specijalnih jedinica na sever Kosova.

Osuda „događaja na Kosovu“, BG i PR da pokažu uzdržanost

Povodom hašenja direktora Kacelarije za KiM na Kosovu portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da EU oštro osuđuje današnja dogašanja na Kosovu

”Pozivamo vlasti obe strane i Kosva i Srbije da pokažu neophodnu uzdržanost i ozbiljnost kako trenutna situacija na Kosovu ne bi dalje eskalirala”, poručila je Kocijančić.

Porparolka Evropske komisije Maja Kocijančić kaže da se sva pitanja od zajedničkog interesa moraju rešavati kroz okvir dijaloga kome posreduje EU i koji za ”konačni cilj ima normalizaciju odnosaizmeđu Kosova i Srbije”.

”EU oštro osuđuje današnje događaje na Kosvu, koji se kreću suprotno od normalizacije odnosa. Mi očekujemo od Srbije, koja se nalazi u procesu pregovora o pristupanju EU, i Kosova, koje primenjuje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, da u potpunisti, na rečima i delu, poštuju dogovoreno u dijalogu”, naglasila je Kocijančić u pisanom saoštenju.

Ona je navela da su predsednici Aleksandar Vućić i Hašim Tači potvrdili u petak svoju posvećenost cilju normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

Đurića „deportuju“, na putu za Merdare

Direktora vladine Kancelarije za KiM, Marka Đurića kosovske vlasti su, posle saslušanja kod sudije za prekršaje, odlučile da deportuju i trenutno je na putu ka administrativnom prelazu Merdare, potvrđeno je Tanjugu.

Đurić je uhapšen popodne u severnoj Mitrovici nakon što je, kako se navodi, na Kosovo ušao bez prethodno pribavljene dozvole.

Kosovska policija je Đurića privela u policijsku stanicu u Prištini, a potom je izveden pred sudiju za prekršaje.

Đurića na Merdaru preuzela srpska policija

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sproveden je večeras na administrativni prelaz Merdare, gde ga je preuzela srpska policija.

Đurića je ranije danas uhapsila kosovska policija u severnoj Kosovskoj Mitrovici, nakon što su bacili šok bombe i direktora kancelarije za KiM „izvukli“ iz sale u kojoj je održavan skup u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM.

Prebačen je u sedište kosovske policijske službe u Prištini, a zatim i priveden kod sudije za prekršaje, da bi zatim bio prebačen na administrativni prelaz Merdare gde ga je preuzela srpska policija.

Povodom tog događaja predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost koja je u toku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.