U trendu

Fridom haus: Srbiji najniža ocena od 2003. godine

Američka nevladina organizacija Fridom haus u izveštaju „Zemlje u tranziciji“ navodi da su osnovne slobode i demokratske institucije Srbije nastavile da nazaduju tokom 2017. godine.

To je najniža ocena demokratije koju je Srbija dobila u izveštaju Fridom hausa od 2003. godine, preneo je Glas Amerike.

Fridom haus je ocenio da je aktuelna srpska vlada ostvarila neke značajne uspehe – proces pregovora o prijemu u EU je napredovao sporo, ali postojano.

Vlada je, takođe, ostvarila dodatni uspeh u stabilizaciji javnih finansija i smanjenju javnog duga, uz umerene pozitivne reforme u cilju unapređenja poslovne klime, piše u izveštaju.

S druge strane, navodi Fridom haus, pregovori o normalizaciji odnosa sa Kosovom su ostvarili malo suštinskog napretka tokom većeg dela godine, iako je predsednik Vučić pozvao na unutrašnji dijalog u Srbiji o tome kako organizovati buduće odnose Srbije i Kosova.

U 2017. godini posebno je, prema organizaciji Fridom haus, pogoršana situacija u oblastima nezavisnosti medija, civilnog društva, nacionalne demokratske uprave i uslova održavanja lokalnih izbora.

Fridom haus se osvrće i na predsedničke izbore u aprilu koje označava možda najvažnijim političkim događajem i navodi da je „tadašnji premijer Aleksandar Vučić pobedio u prvom krugu sa 55 odsto glasova“.

To je prvi put od 2000. da je neki predsednički kandidat u Srbiji osvojio apsolutnu većinu u prvom krugu, ističe se u izveštaju.

Dok su izbori u celini odrazili volju naroda, brojni problemi očigledni u izbornim ciklusima od 2012. godine bili su prisutni i na predsedničkim izborima 2017, a neki su postali još ozbiljniji.

Fridom haus navodi, pozivajući se na izveštaje OEBS-a i CRTA-e, da su neuravnoteženo medijsko izveštavanje o kandidatima, pritisak na zaposlene u javnom sektoru, njihove porodice i prijatelje i zloupotreba administrativnih resursa značajno uticali na to da okolnosti izborne trke idu u prilog Vučiću.

Ta nevladina organizacija podseća da je Vučić ostao premijer tokom kampanje i dva meseca posle izbora, dok nije krajem maja podneo ostavku da bi položio zakletvu kao predsednik, a da je nova premijerka Ana Brnabić stupila na čelo mahom nepromenjenog kabineta.

„Dok je izbor proevropski orijentisane premijerke dočekan sa širokim odobravanjem, uključujući većinu zemalja Evrope i u Severnoj Americi, ipak je više zabrinjavala činjenica što i novi predsednik i premijerka nisu ostavili nikakvu sumnju da će prava vlast počivati u rukama predsednika, iako su njemu ustavom poverena pretežno simbolična ovlašćenja“, naveo je Fridom haus.

Sloboda medija je nastavila da opada, dok su zatvoreni neki od malobrojnih preostalih nezavisnih medija, kao što su „Novine Vranjske“, ocenjuje Fridom haus.

Kvalitet demokratske uprave je opao na lokalnom nivou, a lokalni izbori tokom godine održani su, kako je navedeno, u atmosferi primetnog zastrašivanja.

Fridom haus je naveo u izveštaju da SNS nastavlja praksu postizbornog „preuzimanja“ opozicionih članova lokalnih skupština u pokušaju da preuzme što više ovlašćenja i resursa na lokalnom nivou, preneo je Glas Amerike.

Značajnijih reformi nije bilo kada je reč o vladavini zakona ili rešenju problema korupcije, zaključuje organizacija Fridom haus.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.