U trendu

Gak: Deca moraju biti u centru pažnje svih institucija

BEOGRAD – Povodom Svetskog dana deteta gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak poručio je da će za Grad Beograd i Sekretarijat briga o deci biti uvek najvažniji zadatak.

Kako je naveo, nisu potrebna ni međunarodna ni bilo koja druga dokumenta da bismo brinuli o deci kako treba.

„Naša obaveza, želja i cilj je da sva deca imaju dobre uslove za učenje, da provode kvalitetno vreme u vrtićima i školama, da ih podstičemo u razvoju talenata, razvijamo toleranciju, vaspitavamo, obrazujemo, negujemo“, rekao je Gak.

Podsetio je da je u sistemu predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja Grada Beograda više od 260.000 dece i da celo društvo mora voditi brigu o njima tako da mogu da ostvare svoja prava, da nisu diskriminisana, da njihov najviši interes bude centar pažnje svake institucije koja brine o njima.

On je dodao da investicije u škole i vrtiće ostaju prioritet Grada Beograda, te da je u protekle nepune tri godine lista čekanja za vrtiće četiri puta manja, sa oko 10.000 smanjena ja na oko 2.300.

„Radimo i dalje na njenom ukidanju, konačni cilj je Beograd bez liste čekanja za vrtiće. Paralelno sa tim pokrenut je veliki investicioni talas u školama, obnova, rekonstrukcija, izgradnja koja je u toku“, rekao je Gak.

Svetski dan deteta je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 20. novembra. Ustanovila ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1954. godine sa ciljem da se obeležava u svim državama.

Osmišljen je da promoviše međusobnu interakciju i razumevanje među decom i dobrobit dece u svetu. Ovaj dan se obeležava i da bi se skrenula pažnja javnosti na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.