U trendu

Iduće sedmice rekonstrukcija Vazduhoplovne akademije

BEOGRAD – Rekonstrukcija dela Vazduhoplovne akademije u Beogradu počinje sledeće sedmice, a Grad Beograd je izdvojio skoro 24 miliona dinara, izjavio je danas gradonačelnik Zoran Radojičić prilikom obilaska te škole.

Naveo je da radovi obuhvataju rekonstrukciju objekta za praktičnu nastavu i na još jednom objektu obnovu fasadne stolarije, fasade i krova i unutrašnju adaptaciju.

„Na taj način popravićemo uslove za decu koja pohađaju ovu školu“, rekao je Radojičić.

Ukazao je da je Vazduhoplovna akademija primer škole u kojoj se primenjuje dualno obrazovanje što je, podsetio je, novi koncept koji je deo politike Vlade Srbije, i istakao da je važno da se u Beogradu i Srbiji poveća broj dece koja će se školovati po tom modelu.

Gradonačelnik je podsetio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić govorili o tome da će nemačka kompanija za održavanje avionskih motora MTU osnovati svoju fabriku u Srbiji u kojoj će, dodao je, moći da se zaposle oni koji završe Vazduhoplovnu akademiju.

„S tim u vezi, planiramo da u narednom periodu rekonstruišemo i trening centar u ovoj školi i verujemo da ćemo na taj način još više poboljšati kvalitet obrazovanja učenika“, rekao je Radojičić.

Naveo je da je prilikom obilaska škole razgovarao sa učenicima koji su, dodao je, sjajna deca koja, pre svega, misle o svojoj budućnosti i obrazovanju.

„Važno je videti da je to budućnost Srbije, da imamo decu koju, pre svega, interesuje učenje i kvalitet obrazovanja i da sutra mogu da nađu dobar posao u Srbiji, a mi verujemo da ćemo kroz strane investicije obezbediti uslove da svi oni ostanu ovde i pokažu da se nastavlja razvoj Srbije započet prethodnih godina“, rekao je Radojičić.

Kompanija MTU je ovih dana saopštila da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Novoj Pazovi i da očekuju da će početkom 2022. godine početi proizvodnja.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić je rekla da je odluka aviokompanije MTU, kao liderske aviokompanije u Evropi, pravi primer primene dualnog obrazovanja u Srbiji.

„Predstavnici te kompanije su pre nekoliko dana bili u toj školi, vodili smo ozbiljne razgovore i oni se vraćaju od prvog jula kako bismo usaglasili kriterijume oko naših programa. I trideset ljudi koji su potrebni ovoj kompaniji, za pocetak će biti učenici ove škole“, dodala je ona.

Vazduhoplovna akademija postoji 94 godine, ima 825 učenika i jedina je škola u Srbiji u kojoj su svi profili po dualnom obrazovanju.

Škola ima 11 civilnih i vojnih profila, a od septembra i novi smer – tehničar za bezbednost u vazdušnom saobraćaju.

Poslednja ulaganja Gradskog sekretarijata za obrazovanje u tu školu bila su 2016. godine kada je urađena rekonstrukcija i sanacija temelja u iznosu od 4,8 miliona dinara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.