U trendu

Istorija matematike u matematičkom obrazovanju

JAGODINA – Pod pokroviteljstvom Evropskog društva za istraživanja u metamatičkom obrazovanju (ERME), danas je na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini počela istraživačka konferencija „Istorija matematike u matematičkom obrazovanju“, koja će trajati do 30.oktobra.

Konferencija je deo programa obeležavanja jubileja, 25 godina Fakulteta pedagoških nauka i 120 godina školovanja učitelja u Jagodini, a pokrovitelj je ERME.

Konferenciju vodi profesorka britanskog Univerziteta Miđlesex Snežana Lorens, koja 
se osim istorijom matematike bavi i matematičkim obrazovanjem, a pomoćni je i urednik časopisa BSHM Bulletin.

Osim nje, predavanje će održati i redovni profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu Mirko Dejić i matematičar, edukator, umetnik, pazl dizajner i programer iz SAD Vinsent Matsko.

Dekan Pedagoškog fakulteta Violeta Jovanović rekla je Tanjugu da je „konferencija radnog karaktera i da predstavlja svojevrsnu inicijativu za okupljanje i saradnju stručnjaka iz oblasti matematike i matematičkog obrazovanja zemalja sa prostora zapadnog Balkana (Makedonije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije).

U okviru pratečheg programa konferencije, večeras, u 17 sati biće održana promocija monografije „Realno okruženje u početnoj nastavi geometrije“ docenta Učiteljskog fakulteta u Beogradu Olivere Đokić.

U okviru obeležavanja jubileja, ove godine na Pedagoškom fekultetu u Jagodini je održan i naučni skup „Filozofija medija: mediji u konfliktu“, Okrugli sto o obrazovanju učitelja „Savremenost pedagoških ideja Sretena Adžića“, a na fakultetu su gostovali profesori sa evropskih univerziteta – Horhe Mota sa Univerziteta u Poprtu (Portugalija) koji je govorio na temu „Odrednice gojaznosti kod dece – uloga vežbanja“,  Katrin Sibold sa Filozofskog fakulteta u Marburgu (Nemačka), koja je govorila je na temu „Komunikativne 
veštine i upotreba jezika, grupni rad“.

U studijskoj poseti fakultetu bio je međunarodni ekspert za obrazovanje iz Finske Arta Vahtokarija, koji je govorio na temu „Zašto je finski obrazovni sistem jedan od najuspešnijih na svetu – klučne karatketristike nastave u finskim školama“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.