U trendu

Ivanka Popović dobitnica Nagrade za izuzetnost Hemofarm fondacije

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović dobitnica je „Nagrade za izuzetnost 2020.“ Hemofarm fondacije, saopšteno je danas.

Priznanje za izuzetnost dodeljeno je Ivanki Popović zbog posvećenog rada sa studentima, uz odlučno zalaganje za očuvanje integriteta i ugleda Univerziteta, kao institucije od javnog značaja, navedeno je u saopštenju Hemofarm fonadacije.

Popović je na dodeli nagrade rekla da autonomiju i ugled Univerziteta čuvaju svi članovi akademske zajednice i da on treba da bude na raspolaganju javnosti.

„Univerzitet ima mnogo načina na koje može da utiče na kretanje u društvu, a prvi i osnovni zadatak je kreiranje novih mladih generacija koji su savesni gradjani“, istakla je Popović.

Ivanka Popović, autorka ili koautorka više od 85 naučnih radova, objavljenih u medjunarodnim ili nacionalnim časopisima i dobitnica Medalje Srpskog hemijskog društva za uspeh i pregalaštvo u nauci, izabrana je za rektorku Univerziteta u Beogradu 2018. godine. 

Ona je zahvali matičnom Tehnološko-metalurškom fakultetu, koji joj je, kako je rekla, omogućio da se bavim svojim pozivom, ali i Srpskom hemijskom društvu, sa kojim će  koje je uticalo na njen profesionalni put i s akojim će podleiti nagradu.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger kazao je da je ova godina pokazala „da je ljudskost najvažnija stvar u društvu i da jedino dobrota i saosećajnost mogu pomoći da se svet izbori sa globalnom krizom“.

„Ponosan sam što je profesorka Popović ovogodišnji laureat, jer predstavlja izvanredan primer kako treba zastupati, organizovati i promovisati jedan Univerzitet, ali i podsticati otvoren i konstruktivan dijalog sa studentima“, poručio je Zeliger.

Direktorka Hemofarm fondacije Suzana Djordjević navela je da su ove godine svetu više nego ikada potrebni odgovorni i posvećeni pojedinci, koji se bore da svet bude bolje mesto za život.

„Naši kandidati često nisu vidljivi široj zajednici, ali njihov rad je priznat u naučnim krugovima i zbog toga su ovakve nagrade važne jer ukazuju na te izuzetne ljude“, istakla je Djordjević.

Predsednik Komiteta za dodelu „Nagrade za izuzetnost“ Veran Matić kazao je da je ovo treća godina kako se nagrada dodeljuje istaknutim pojedincima i institucijama za doprinos razvoju zdravlja, kulture i obrazovanja, kao i da je za izuzetnost potrebno izgraditi tradiciju na čemu kompanija Hemofarm i radi.

Ovogodišnja dobitnica „Nagrade za izuzetnost“ pridružila se dosadašnjim laureatima, direktoru Istraživačke stanice „Petnica“ Vigoru Majiću i neurologu i osnivaču Centra za poremećaje pamćenja i demencije pri Kliničkom centru Srbije Elki Stefanovoj.

Osim statue u obliku ždrala koji simbolizuje istrajnost i dugovečnost, nagradu čini i novčani deo kao podsticaj za dalji razvoj projekata i ideja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.