U trendu

Izazov „Drvo za Beograd“ za još zeleniju prestonicu

BEOGRAD – Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić pozvao je danas međunarodne organizacije, društveno-odgovorne kompanije i sve zainteresovane da se uključe u izazov „Drvo za Beograd“ i na taj način zasade što je moguće više drveća kako bi glavni grad bio još zeleniji.

Tom izazovu se, navodi u saopštenju Gradske uprave, prva odazvala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ koja će u parku Ušće, 22. novembra, zasaditi 163 stabla.

„Oni će prvi dati svoj doprinos ovoj akciji. Zato koristim priliku da pozovem sve koji to mogu, da se odazovu ovom izazovu“, rekao je Radojičić na konferenciji za novinare u Starom dvoru i podsetio da sadnja drveća pozitivno utiče na životnu sredinu, kao i na klimatske promene.

Šume su, dodao je, pluća grada i pozitivno utuču na vazduh, vodu, smanjuju temperaturu u velikim gradovima, kao i buku.

„Mi smo se sporazumom o pridruživanju Evropskoj uniji obavezali da ćemo do 2030. godine smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 40 odsto, ali ono što je važnije od toga jeste naš doprinos da Beograd bude zdraviji grad i da Beograđani žive u zdravoj sredini, a sadnja drveća je ključni faktor da se to i ostvari“, rekao je gradonačelnik.

On je precizirao da JKP „Zelenilo – Beograd“ prosečno godišnje zasadi oko četiri hiljade stabala i oko 70.000 drvorednih sadnica, ali i dodao Grad u ovom trenutku pokreće i druge akcije kao što je „Drvo generacije“ u okviru koje će 197 prvih razreda zasaditi svoje drvo i pratiti ga kroz naredne godine i naredne generacije.

Radojičić je zahvalio GIZ-u i dodao da Grad Beograd ne sarađuje sa njima samo u ovoj akciji.

„U prethodnom periodu smo zajedno radili na obuci direktora i domara u školama na temu energetske efikasnosti, a u proteklih sedam godina GIZ je dao doprinos tako što smo obezbedili da 3.125 objekata u Beogradu i Srbiji imaju energetske pasoše i tako postali lideri u regionu u toj oblasti. GIZ je dao doprinos i ‘pametnom sistemu’ za reciklažu“, naveo je Radojičić.

Direktor GIZ-a Gerhard Zipel je zahvalio na mogućnosti da učestvuju u izazovu „Drvo za Beograd“ i dodao da im je čast što su u prethodnim godinama uzeli ušeće u projektima vezanim za održivost, zelenilo, klimu i upravljanje otpadom.

„Svesni smo da sadnjom 163 stabla nećemo ‘spasiti’ planetu niti Beograd, ali iskreno verujem da ćemo našom sveukupnom aktivnošću na tom polju i odazivom ovom izazovu preneti jasnu poruku koliko je važno da sada i u budućnosti preduzimamo sve što je u našoj moći da postignemo i na duže staze održimo ekološki i socijalni balans“, rekao je Zipel.

On je pozvao ostale međunarodne organizacije da prihvate izazov „Drvo za Beograd“ i daju svoj doprinos kvalitetnijem životu u srpskoj prestonici, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.