U trendu

Izložba „Gradimo budućnost-živimo humanije” na Cvetnom trgu

BEOGRAD – Na Cvetnom trgu danas je otvorena izložba „Gradimo budućnost-živimo humanije“, a otvaranju su prisustvovali zamenik gradonačelnika Goran Vesić i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.

Izložba na 15 izložbenih panoa predstavlja građevinski, infrastrukturni, komunalni i kulturološki razvoj grada Beograda, a Vesić je istakao da pokazuje ne samo koliko se u Beogradu gradi, već i koliko se naš grad menja, saopštio je Beoinfo.

„Grad Beograd svake godine izdaje dozvole za milion kvadrata, a kad se tu dodaju i dozvole koje izdaju republika i opštine ta brojka dostiže 1,8 miliona kvadrata godišnje. To je impresivno i nije se desilo u novijoj istoriji Beograda“, istakao je Vesić dodajući koliko se Beograd promenio u poslednje četiri godine i koliko nastavlja da se menja.

Ovi objekti grade se po najvišim ekološkim standardima i predstavljaju „zelenu gradnju” koja omogućava da se očuva životna sredina, rekao je Vesić napominjući da tako grade i strane i domaće kompanije.

„Mi ćemo u narednom periodu više pažnje obratiti na „zelene krovove” koje ćemo graditi što na poslovnim zgradama, što na stambenim, čime pokazujemo da Beograd postaje grad budućnosti. Nadam se da ćemo u istoriji našeg grada ovaj period pamtiti po tome što smo išli u korak sa Evropom i u kojoj je Beograd ponovo postao uređen evropski grad“, kazao je zamenik gradonačelnika.

Na 15 panoa postavljenih na Cvetnom trgu sugrađani i gosti Beograda moći će da vide već realizovane ili planirane objekte poput „Grin hila”, „Ada mola”, „Grin harta”, „GTC”, „Mezon rojala”, „Zelene avenije”, BVF „Rezidens”, „Kula” i „Galerija”, „Verokio centra”, KC Srbije, Kosančićev, Topličin i Obilićev venac, „Minel rezidens”, Vile Banjica, „Štatverk Zeleni venac”, „Zepter hotel”, „Cepterra”, pešačke zone i biciklističke staze, Pionirski park, Autobusku stanicu, Park Ušće, Prokop, rekonstrukciju Kneza Miloša i Studentskog trga, pijace, Novi Savski most, Bg obilaznicu, Kineski kulturni centar, Gondolu, rekonstrukciju fasada, pešačke pasarele, Kalemegdan i druge.

Izložbena postavka organizuje se u okviru manifestacije „Serbian contruction” i biće otvorena do 7. jula.

Manifestaciju organizuje „Vizual” uz podršku Sekretarijata za kulturu, opštine Vračar i JP „Beogradska tvrđava”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.