U trendu

Kobre promovisale omladinsku mobilnost uz pomoć Evropske unije

Mladi u Donjoj Toponici kraj Niša imali su danas priliku da od članova grupe „Kobra“ dobiju korisne informacije o programima Evropske unije koji omogućuju omladinsku mobilnost, odnosno putovanja i studiranja u zemljama Evropske unije.

Prema rečima predstavnice grupe „Kobra“ Milene Milošević info sesija organizovana je u okviru projekta „Euphoria“ koji je ta grupa iz Donje Toponice realizovala u okviru programa „Evropa za mene“ koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji.

Ona je kazala da su članovi „Kobre“ današnjom sesijom završili svoju aktivnost u okviru projekta pošto su u prethodnom periodu održali četiri info sesije u selima na području opštine Crveni krst.
 
„Na tim skupovima mladima smo pokušali da približimo razne programe koji omogućavaju studiranje i volontiranje u zemljama EU, ponudili odgovore na pitanja gde mogu da odu, kako i gde da se prijave“, izjavila je Milošević.

Prema njenim rečima, pokazalo se da su mladi dosta zainteresovani za programe koji su predstavljeni na info sesijama jer u njima vide dobru priliku za jeftino putovanje u inostranstvo, ali i kao priliku za usavršavanje, ne samo kroz studiranje već i kroz volonterski rad.

Predstavnica Evropskog pokreta u Srbiji Maša Živojinović podsetila je da taj pokret od aprila prošle godine realizuje projekat „Evropa za mene“ čiji je osnovni cilj bolje informisanje o tome šta članstvo u Evropskoj uniji znači za gradjane Srbije.
 
„U okviru projekta dodeljeni su mali grantovi, vrednosti oko 2.000 evra organizacijama sa lokala kako bi realizovale svoje ideje poput ideje grupe „Kobra“ o promociji mobilnosti za mlade“, izjavila je Živojinović.

Ona je kazala da projekat „Evropa za mene“ traje ukupno 18 meseci i za to vreme biće objavljeni novi tekstovi na portalu Blica, kao i u štampanim izdanjima Blica, Alo i Blic žene, kojima će biti promovisani novi pojmovi koji se odnose na Evropsku uniju i naše članstvo u njoj.

Živojinović je kazala da će narednih meseci Evropski pokret organizovati još javnih dogadjaja poput debata koje će biti uradjene sa Fakultetom političkih nauka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.