U trendu

Krajem septembra izgradnja prvog objekta Beograda na vodi

Krajem septembra počeće izgradnja prvog objekta u okviru projekta „Beograd na vodi„, najavio je glavni gradski urbanista Milutin Folić.

„Reč je o dve kule, a nadzemna kvadratura projekta, čiji je najveći deo uradila domaća firma „Mašinoprojekt“, je 68.000 kvadrata“, izjavio je Folić gostujući na TV Pink, navodi se u saopštenju Gradske uprave.

Ilustracija projekta „Beograd na vodi“, koji ljudi shvataju doslovno, nastala je kao deo master plana koji je bio početna ideja tog projekta, ali svi objekti koji se nalaze na njoj podložni su izmenama, pojasnio je Folić.

Prema njegovim rečima, maketa projekta u okviru kojeg uskoro počinje da se gradi, predstavljena je u Kanu ove godine.

„Reč je o dve kule koje se stepenasto podižu i otvaraju vizuru iz grada prema reci, što je jedan izuzetno lep projekat“, objasnio je Folić.

Još se ne znaju izvođači radova jer je tender u toku, a nakon toga će se znati i koliko će radovi trajati i kolika će biti njihova cena, rekao je Folić naglasivši da cena mora biti takva da radovi budu tržišno isplativi.

Naglasivši da je Grad Beograd očistio teren i omogućio investitoru da uđe u parcelu, Folić je rekao da je pre nedelju dana porušen i poslednji objekat u prvoj A fazi projekta „Beograd na vodi“.

„Ceo projekat koji treba da se radi narednih nekoliko decenija podeljen je na nekoliko faza. Prva faza je ono što nije uslovljeno izmeštanjem pruge, a u okviru nje je odvojena prva A faza, gde ima četiri objekta“, objasnio je Folić.

Jedan od njih objekat koji kreće da se gradi krajem septembra, drugi je hotel sa servisiranim apartmanima, zatim su tu Kula Beograd i tržni centar“, rekao je Folić dodavši da se već rade i idejna rešenja za prvu B fazu.

Prema njegovim navodima, od projekta „Beograd na vodi“ velike koristi imaće domaća građevinska industrija.

„Postoji neka tehnologija koja je nedostupna našoj građevinskoj industriji i sasvim je logično da se uključi i neka strana kompanija, ali će prednost uvek imati domaće firme. I ta strana firma će uvesti samo svoje znanje, a uposliće domaće inženjere, kupovaće mašine u Srbiji, plaćaće porez u Srbiji i praktično će se ponašati kao domaća“, rekao je Folić.

On je, govoreći o projektu „IME“ (Indetitet, Mobilnost, Ekologija), precizirao da je reč o dvadesetak malih projekata koji su osnovne smernice strategije razvoja grada Beograda.

„Ono gde Beograd zaostaje za ostalim prestonicama Evrope je upravo identitet, podizanje ekološke svesti i mobilnosti u gradu. U Beogradu i dalje postoji hijerarhija saobraćaja koja je stara nekoliko desetina godina, automobil je i dalje na prvom mestu. Mi to sada menjamo, na prvo mesto treba da dođe pešak, zatim bicikl, javni gradski prevoz i tek na kraju privatni automobil“, rekao je Folić.

On je naglasio i da se radi na nekoliko projekata garaža, a jedna od prvih je Studentski trg koje će raditi JKP „Parking servis“, zatim „Trg republike“, „Kosančićev venac“, „Tadeuša Košćuška“.

Istakavši da se radi i na nekih dvadesetak potencijalnih podzemnih i nadzemnih garaža u gradu, Folić je naglasio da mali projekti u okviru projekta „IME“ iziskuju mala sredstva, a efekat je mnogostruk.

Gradski urbanista je najavio da će se realizovati i dva projekta u vezi sa gradskim fasadama od kojih se jedan odnosi na njihovu rekonstrukciju, a drugi na osvetljenje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.