Kurir: Diković krije snimak, MO: Vojska sve prosledila sudu

Povodom sumnji da načelnik Generalštaba Ljubiša Diković krije ključni snimak o padu vojnog helikoptera u martu ove godine, koje je danas izneo „Kurir“, Ministarstvo odbrane tvrdi da je Vojska Srbije sve relavantne podatke dostavila nadležnim organima.

Foto: Beta

Foto: Beta

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Vojska Srbije sve relavantne podatke u vezi sa padom vojnog helikoptera stavila na raspolaganje Vojnom disciplinskom sudu i postupajućem javnom tužiocu.

Uprava Ministarstva odbrane za odnose sa javnošću je istovremeno pozvala medije da se uzdrže od preranog donošenja sudova i senzacionalizma kada je u pitanju izveštavanje o odlukama Vojnog disciplinskog suda u vezi sa padom helikoptera Mi-17.

„Podsećamo da su donete odluke rezultat utvrđivanja disciplinske odgovornosti u skladu sa vojnim propisima i da nisu u vezi sa krivičnom odgovornošću. Prvostepena presuda Vojnog disciplinskog suda nije konačna ni izvršna, i u ovoj fazi postupka ne proizvodi nikakve pravne posledice“, navodi se u saopštenju.

„Vojni disciplinski tužilac u Beogradu, okrivljeni i njihovi branioci, nakon prijema presude, mogu podneti žalbu protiv prvostepene presude Vojnog disciplinskog suda u Beogradu. Ukoliko žalbe budu podnete, odluku će doneti Viši vojni disciplinski sud pri Ministarstvu odbrane“, dodaje se.

Vojni disciplinski sudovi, podseća, su u vršenju sudske funkcije nezavisni i samostalni, a u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije, prvostepeni vojni disciplinski sudovi su obrazovani i nalaze se u Vojsci Srbije, sa sedištem u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a Viši vojni disciplinski sud je u Ministarstvu odbrane u Beogradu.

„Radi zaštite ugleda vojničke profesije i Vojske Srbije koja uživa najveće poverenje građana i čija stabilnost ničim ne može da bude dovedena u pitanje, još jednom vas molimo da ispoštujete navedene činjenice i suzdržite se od neosnovanih nagađanja“, naglašava se.

„Kurir“ je, naime, objavio informaciju, pozivajući se na neimenovane izvore, da je iz zvanične istrage o helikopterskoj nesreći, u kojoj je poginulo sedmoro ljudi, nestao audio-snimak na kojem se čuje kako načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića obaveštavaju o poletanju letelice.

Taj list navodi da, prema istom izvoru, Diković „pokušava da sa sebe skine odgovornost za nesreću i svali je na generale Ranka Živaka i Predraga Bandića“, kojima su izrečene disciplinske kazne u prvospenom postupku Vojnog disciplinskog suda.

Kako navodi taj izvor, Dikovićev zamenik Jovica Draganić i komandant Združene operativne komande Slavoljub Janićijević u slučaju pred tim sudom se uopšte ne pominju, iako su učestvovali u operaciji.

Helikopter Vojske Srbije srušio se marta ove godine u širem reonu aerodroma u Surčinu, kada je stradalo sedam osoba, među kojima beba stara pet dana, četiri člana posade i dva zdravstvena radnika iz Novog Pazara.

(Tanjug)

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Dragan

    Ma manite Dikovića. Čoveku zaposlili sina u Ministarstvu inostranih poslova i ćerku u Upravi za kontrolu letenja pa, hteo ne hteo, mora da igra kako oni sviraju. Vojničku čast stavio pod tepih i prosto zaboravio da postoji.

Ostavite komentar