U trendu

Lipkovski podržao smenjenog direktora CPN

Predsednik Nacionalno prosvetnog saveta (NPS) Aleksandar Lipkovski ocenio je danas da je krajnje opasno, kad se politika meša u pitanja nauke, obrazovanja i naučnog dijaloga.

„Nažalost, napad politike na nauku i obrazovanje eskalira“, naveo je Lipkovski u pismu Nemanji Djordjeviću koji je nedavno smenjen sa mesta direktora Centra za promociju nauke (CPN) i koga je ministar prosvete Mladen Šarčević kritikovao jer je svoj lični stav povodom revizije izučavanja Darvinove teorije postavio na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove.

Lipkovski je ocenio da „taj dijalog moraju da vode stručnjaci, profesionalci, oni koji su svoj život posvetili razvoju nauke i obrazovanja i njihovom unapredjivanju“.

„U ovom slučaju, tvoje stanovište (lično i institucionalno) proglašava se za problematično, ali ne od pozvanih stručnjaka koji umeju da vode naučni dijalog, već od političara čiji opstanak zavisi od realizacije političkih dogovora“.

On je ocenio da je po „pitanju teorije evolucije važno da ne bude ideologije, već samo razmene argumenata“.

„Grupa ljudi je iznela svoje mišljenje, na to su odgovorile druge grupe ljudi  –  naučnika, akademika, bogoslova. Ne želim da se priključim nijednoj strani i imam svoje lično mišljenje, ali smatram da je svako slobodan da iznese mišljenje za koje ni u kom slučaju ne bi smeo da bude kažnjavan. Jer, radi se o naučnom dijalogu, a ne o nametnutoj politici (bilo darvinista, bilo kreacionista)“, naveo je Lipkovski.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević rekao je povodom smenjivanja direktora CPN da je „lično nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i načinom na koji se troši novac“.

On je naveo da Djordjević nije smeo da svoj lični stav povodom revizije izučavanja Darvinove teorije postavi na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike