najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Lončar: Ako se incidenti nastave, hitne promene zakona

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će zatražiti najhitnije promene zakona i oštre kazne, ukoliko se nastave napadi na medicinske radnike na radnom mestu.

Lončar je rekao novinarima da je dogovoreno da se više ne apeluje, nego da se insistira i zahteva da ne postoji nijedan razlog da dođe do bilo kakvog incidenta u zdravstvenim ustanovama.

“Ako se incidenti nastave tražićemo najhitnije promene zakona i da se to najoštrije kazni, a u međuvremenu ćemo angažovati sve koji učestvuju u ovom procesu da odrade sve po važećim zakonima i po pravilima koja postoje, jer je krajnje vreme da pacijenti i zdravstveni radnici budu na istom zadatku i da ga zajedno rešavaju”, rekao je Lončar.

On je naveo da je dogovoreno da se predstavnici sindikata i komore u narednih dan- dva formiraju telo koje će na šestomesečnom nivou pratiti sve incidentne slučajeve.

Lončar je kao primer naveo da je pre nekoliko dana nezadovoljna rodbina pokušala da baci bombu na jednoj klinici u Beogradu, ali da je dolazilo i do tragičnih dešavanja u zdravstvenim ustanovama.

On je dodao da takve stvari ne smeju biti prepuštene slučaju, već da je potrebno transparentno izaći sa podacima koliko ima takvih slučajeva, šta su radili policija i tužilaštvo.

“Ne želim da pričam ništa više napamet, već želimo da nastupimo sa dokazima i da imamo tačan rezultat i vidimo ko je odgovoran”, rekao je Lončar.

Dodao je da je to ozbiljan problem koji u zdravstvenom sistemu traje dugi niz godina.

“Smatramo da ne postoji nijedan razlog, niti jedno opravdanje da bi se to dešavalo. Mislimo da su i pacijenti i zdravstveni radnici na istom zadataku da pomažu jedni drugima i da to tako mora da ostane”, rekao je Lončar.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike