U trendu

Ne davimo Beograd zbog zagadjenja vazduha za par-nepar u saobraćaju, jeftinije grejanje, bicikle

Protest inicijative Ne davimo Beograd zbog zagadjenja vazduha održan je večeras ispred Skupštine grada i Vlade Srbije.

Ta inicijativa je pre tri dana pokrenula peticiju kojom se od gradske i drĹľavne vlasti zahtevaju konkretne mere protiv zagadjenja vazduha u Srbiji.

ÄŚlan Inicijative Vladimir RadojiÄŤić kazao je agenciji Beta da je „vrlo jasna artikulacija zahteva“ prema lokalnim i drĹľavnim vlastima o tome šta je nuĹľno uraditi da bi se gradjani zaštitili od štetnog dejstva zagadjenog vazduha.

„Zahteve peticije predajemo Gradu Beogradu, pre svega je adresiran na gradski Sekreterijat za zaštitu Ĺľivotne sredine, i predajemo Vladi Srbije, a zahtevi se pre svega odnose na Ministarstvo zaštite Ĺľivotne sredine“, kazao je RadojiÄŤić.

On je istakao da su zahteve podelili na dva dela: kratkoroÄŤne mere koje je, kako je kazao, „neophodno preduzeti u situacijama kada imamo esktremno zagadjenje vazduha“, i dugoroÄŤne mere koje su usmerene na trajno poboljšanje kvaliteta vazduha.

Medju kratkoroÄŤnim merama je da je „neophodno da objektivno, pravovremeno i taÄŤno gradjani i gradjanke Beograda dobijaju informacije o stanju vazduha u Beogradu, a ne da te ionformacije dobijamo sa stranih sajtova“.

„OÄŤekujemo isto od institucija na gradskom nivou da izadju i saopšte gradjanima da li je deci dozvoljeno da izlaze napolje, da li je dozvoljeno bolesnima da imaju fiziÄŤke aktivnosti, a koliko mi kao zdravi isto tako moĹľemo biti izloĹľeni zagadjenju i šta tada da radimo, sve do redukcije saobraćaja u pojedinim delovima onim danima kada imamo ekstremno zagadjenje vazduha“, kazao je RadojiÄŤić.

Radojičić je u govoru okupljenima ispred Skupštine grada kazao da Beograd ima problema sa zagadjenjem od 2010. godine, i da podaci Svetske zdravstvene organizacije kažu da na teritoriji Srbije godišnje umre 6.000 ljudi od posledica zagadjenja vazduha.

„Da li neko uopšte zna ko je i šta radi gradska sekretarka za zaštitu Ĺľivotne sredine grada Beograda, Ivana Vilotijević?“, pitao je RadojiÄŤić okupljene.

On je ukazao da vlast, „umesto da omogući svakom domaćinstvu da se prikljuÄŤi na centralno grejanje, diĹľe cene usluga grejanja“.

„Ĺ ta rade s VinÄŤom (gradskom deponijom smeÄŤa)? KaĹľu: ‘Imamo rešenje, izgradićemo spalionicu’. Ali neće da kaĹľu gradjanima i gradjankama da se u spalionici neće spaljivati otpad koji se 40 godina tamo deponuje, i neće da kaĹľu da će ta spalionica dodatno zagaditi vazduh. Neće da kaĹľu da će ta spalionica dodatno opteretiti kućne budĹľete gradjana i gradjanki Beograda, da ćemo svake godine izdvajati 39 miliona evra za to“, naveo je RadojiÄŤić.

On je podsetio da je Inicijativa Ne davimo Beograd od Evropske investicione banke u petak, 25. oktobra, dobila informaciju da „neće da uÄŤestvuje u finansiranju te spalionice zato što je protivna Poglavlju 27“ pretrpistupnih pregovora EU i Srbije, o zaštiti okoline.

ÄŚlan Inicijative Ne davimo Beograd Aleksa Petković je okupljenima proÄŤitao zahteve, medju kojima su redukcija saobraćaja uvodjenjem sistema „par-nepar“ u danima ekstremnog zagadjena vazduha i, takodje u tim danima, privremeno zatvaranje vrtića i škola u delovima gradova ugroĹľenim zagadjenjem.

„DugoroÄŤne mere za unapredjenje kvaliteta vazduha i zaštite gradjana su radikalno poboljšanje javnog transporta i smanjenje automobilskog saobraćaja. Obezbedjivanje uslova za kretanje kroz grad bez zagadjenja, za korišćenje bicikla i za pešaÄŤenje, prelazak s fosilnog goriva na obnovljive izvore energije“, naglasio je Petković.

Dodao je da „treba korigovati, odnosno smanjiti cenu daljinskog grejanja“, da bi se podrĹľalo prikljuÄŤivanje domaćinstava i promeniti naÄŤin naplate.

Predstavnici Inicijative Ne davimo Beograd predali su večeras te zahteve Skupštini grada Beograda i Vladi Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.