U trendu

Gradi se gondola u Beogradu?

Beograd je dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju gondole,kojom će se od Ušća do Kalemegdana stizati za pet minuta.

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanska stanica bila visoka 106 metara, a ukupna dužina trase u tom slučaju iznosiće jedan kilometar.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je juče lokacijsku dozvolu za gondolu koju zajedno grade Skijališta Srbije i grad Beograd, pišu beogradski mediji.

Davanje lokacijske dozvole znači da građevinska dozvola može da bude izdata do početka aprila, kada će moći da počne gradnja, a očekuje se da gondola bude završena i puštena u rad do kraja godine.

Trasa gondole koja će povezati Kalemegdan i Ušće biće duga oko kilometar, stanica će se na jednoj strani nalaziti u blizini pristaništa i Beton hale, a na drugoj na mestu gde je sada skejt-park.

Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat u oba smera brzinom od dvadesetak kilometara na čas, te bi vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo svega pet minuta.

U planu je da žičara bude opremljena sa 30-35 kabina, a svaka od njih mogla bi da ugosti između 10 i 35 putnika. Prevoz bicikla i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar