U trendu

Nikodijević: Odvajanjem otpada menjamo loše navike

BEOGRAD – Oko 60 lokala koji posluju na Adi Ciganliji dobiće besplatno kante za odvajanje ambalažnog otpada, a danas je nekima od njih podeljeno ukupno 800 kanti.

Kako se navodi u saopštenju Gradske uprave, to je deo podele 5.000 kanti koje su koštale oko 15 miliona dinara, dok je za ukupno 20.000 kanti grad pripremio 60 miliona dinara.

Današnjoj akciji na Adi Ciganliji prisustvovao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, koji je reko da Beograd u poslednjih nekoliko godina veliku pažnju posvećuje ekologiji i zaštiti životne sredine.

„Ne želimo da budemo crna tačka na mapi Evrope“, podvukao je Nikodijević.

Sada će ugostitelji na Adi, na licu mesta moći da selektuju otpad, koji će dalje tretirati „Gradska čistoća“.

Otpad koji može da se reciklira donosi zaradu Gradu, rekao je Nikodijević i dodao da u gradu postoje četiri reciklažna dvorišta, a za oko dve godine bi trebalo da postoji po jedno na svakoj opštini.

„Iako će Beograd dobiti fabriku za preradu otpada u Vinči, naš cilj nije da se što više otpada spali, već da što više ode ponovo u proizvodnju. Tu interes nije samo ekološki već i finansijski“, podvukao je.

Ada Ciganlija je najveće beogradsko izletište, pa je to razlog zbog kojeg je akcija započela upravo tamo.

„Na Adi postoji i naselje Partizan, pa će i svi ljudi koji tamo žive dobiti kante za separaciju, a isto važi i za oko 400 splavova koji se nalaze na drugoj strani, odnosno na obali Save“, dodao je Nikodijević.

Kako je rekao, primarna separacija otpada, u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, postaće praksa na čitavoj teritoriji grada.

Inspekcija će, dodao je, kontrolisati da li privredni subjekti koriste kante za sepraciju otpada u skladu sa odredbama Zakona.

„Za Beograd i Srbiju ovo su pionirski koraci, dok se u razvijenijim zemljama ovo radi decenijama. Najvažnije je da građani shvate da se sve ovo radi kako bi se podigao kvalitet života. Kante će dobiti i ugostiteljski objekti na novobeogradskoj obali Save, kao i u centru grada“, rekao je Nikodijević.

V. d. direktora „Ade Ciganlije“ Robert Đukić rekao je da je jedan od uslova za dobijanje plave zastave na početku kupališne sezone upravo adekvatna zaštita životne sredine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.