najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nikolić: Ako se zakačim sa Vučićem, skloniću se

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponovio je da nije u sukobu sa premijerom Srbije, ali i istakao da će se, ukoliko do toga dođe, povući iz politike.

Nikolić je istakao da ne može da se kaže da Srbija počiva na samo jednom čoveku, ali da vlada počiva na jednom čoveku i da je to apsolutno tačno.

Nikolić je u intervjuu za B92, na pitanje kako vidi svoju saradnju sa Vladom Srbije, rekao je da ima izvanrednu saradnju sa premijerom i određenim ministrima.

“Sa nekima obavljam putovanja u inostranstvo, kada su teme u kojima moja pomoć može da bude odlučujuća. Priča o sukobu sa Vučićem je dirigovani utisak i traje otkako smo se on i ja znamo. Nikad se nije govorilo da smo Vojislav Šešelj i ja u sukobu, uvek da smo Vučić i ja, i kada nikada nije bilo nikakvog sukoba”, rekao je predsednik.

Nikolić je kazao da, dok je bio na funkciji iznad Vučića u stranci, Vučić je uvek imao pravo da kaže ono što misli.

“Voleo sam da ga imam pored sebe, uvek mi je ukazivao na drugu stranu. Imamo različita mišljenja o mnogim pitanjima, o tome razgovaramo, ali suštinske razlike nema. On obavlja operativni posao, ja posao koji je zaslužen od građana Srbije”, rekao je Nikolić.

On kaže da kada iskaže svoj stav, novinari pričaju da se vraća u politiku i da hoće da ugrozi Vučića.

“Koja odluka Vlade, koja mera Vlade je naišla na moje protivljenje? Šta nije imalo javnu saglasnost? Jesam li ukorio što se razgovara sa administracijom u Prištini?“, upitao je Nikolić.

Predsednik je potvrdio da Vlada Srbije počiva na jednom čoveku, ali i da bi ministri trebalo da obave svoj deo posla.

Upitan o saradnji sa potpredsednicom vlade i ministarkom Zoranom Mihajlović, Nikolić je rekao: “Pustite to, nismo mi u tenziji ni sa Zoranom Mihajlović, ona je komentarisala moj rad i šta hoćete, da oćutimo kada ministri kritikuju predsednika? To nema veze sa odnosom Vučića i mene. Ako bi se pojavilo nešto što ne možemo da premostimo, u ovom trenutku kada je Srbija oslonjena na rad Aleksandra Vučića, kada bismo se zakačili Vučić i ja, ja bih otišao iz politike, jer on treba još da radi i da doprinese Srbiji, bar tih 20 godina kolika je razlika u godinama između njega i mene”.

“U toj situaciji bih se sklonio da ne smetam, ali bi onda odgovornost ostala na Vučiću da dokaže da je bio u pravu“, naveo je Nikolić.

Nikolić za sebe kaže da možda ima veći komfor da drugačije misli jer se ne bavi dnevnim problemima – platama, penzijama, nepogodama…

Govoreći o eventualnom ponovnom kandidovanju za poziciju predsednika države, Nikolić kaže:

“Ja sam obavio posao tako dobro da niko u svetu ne može da pomisli ništa loše o Srbiji zbog toga što sam ja loše obavio posao”.

Upitan da li može da se desi da ne bude kandidat SNS na tim izborima, Nikolić je rekao da teoretski to jeste moguće, te da više voli SNS nego svoju karijeru.

Da sam protiv EU, to bih i rekao 

Predsednik Nikolić je izjavio  da nije protiv evropskih integracija, niti smatra da Srbija treba da se okrene samo Rusiji, jer da misli drugačije – to bi i rekao.

Na konstataciju da se u javnosti stiče utisak da Vlada Srbije više gleda ka Evropskoj uniji, a predsednik ka Moskvi, Nikolić je istakao da i Vlada i on gledaju i ka Briselu i ka Rusiji.

“Bitno je da održimo taj stav da gledamo na sve strane, da razmišljamo o mišljenju svih i da imamo dobre odnose sa svima i da se ne zameramo nikome, ukoliko nisu u pitanju nacionalni interesi”, poručio je on u intervjuu.

Nikolić je kaže da ne razdvaja Berlin i Brisel jer, kako je objasnio, najveći uticaj u Briselu ima Berlin.

“Kada imate dobre odnose sa Berlinom imate dobre odnose sa EU. Međutim, šta nudite kao alternativu ako se opredelimo za jednu stranu. Da se posvađamo sa drugom stranom?”, upitao je Nikolić.

On je istakao da je Srbija opredeljena za EU što je, kako je podvukao, otvoreno saopšteno predsedniku i premijeru Rusije.

“Nikada od njih nismo dobili bilo kakvu sugestiju, prekor ili neki ignoratski ton u kome bi rekli – ako hoćete u Evropu što se nama obraćate. To nikada nisu rekli. Nikada nisu rekli ni – ovo što od nas tražite možete da dobijete ukoliko odustanete od članstva u EU”, napomenuo je predsednik Nikolić.

On je takođe rekao da Srbija nikada iz Brisela nije dobila “jasne nagoveštaje” da ne može da uđe u EU ukoliko ne pokvari svoje odnose sa Rusijom.

“Mi nismo stabilni na “ili-ili”, mi smo stabilni na “i-i”, i mi se te politike držimo”, poručio je on.

Nikolić je ukazao da Srbija sa Rusijom nema zajedničke granice i istakao da, ako bi mislio da bi naša zemlja trebalo da se potpuno okrene Rusiji, to bi i rekao.

“Kao što sam rekao da Srbija ostaje privržena članstvu u EU, tako bih i sada mogao slobodno da kažem da nisam za to da Srbija bude u EU – ali ja jesam”, zaključio je Nikolić.

Milošević je osetio šta bude kad Kosovo isklizne

Nikolić je rekao da je Slobodan Milošević najbolje osetio kako izgleda kada “stvari oko Kosova i Metohije iskliznu”.

Nikolić je u intervjuu  pojasnio i zašto je bio uzdržan u reakcijama posle otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, a govorio je i o tome kakva je njegova pozicija u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Cele godine u razgovoru sa svim zvaničnicima iz Evropske unije, ali i predstavnicima država članica Evropske unije, insistirao sam da Srbija bude nagrađena za sve muke, napor, reforme i da je najmanje što može da se uradi otvaranje ta dva poglavlja. Kada je objavljena vest, traženo je da reagujem i ja sam upozorio na poglavlje 35, pošto sve vreme, od kako smo dogovorili sa EU sastanke sa predstavnicima Prištine, upozoravam da sam iz EU čuo otvoreno da će zatvaranje poglavlja biti zatvaranje pregovora i da će postojati potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma”, rekao je Nikolić.

On je po otvaranju poglavlja rekao da nije vreme za euforiju.

“Nisam rekao da ne treba da slavimo, bio sam na slavlju koje je organizovala Vlada Srbije. Smatrao sam da treba da sve da upozorim, i pregovarače, i građane Srbije i sebe samog. Možete mnogo dobrog da uradite, a ako nešto isklizne sa Kosovom i Metohijom, a to je Slobodan Milošević najbolje osetio na sebi, onda vam je sve iskliznulo, onda vam više niko ne računa nijednu zaslugu”, kazao je Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao i da je samo izneo svoj stav, pošto je u “velikoj meri isključen iz pregovora”.

“Marko Đurić je postao direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i član Vlade u pregovorima, izveštava me o tome, ali ja više ne dajem instrukcije niti odlučujem. Ja nisam bio direktno uključen u pregovore, bilo je potrebno, kada sam bio izabran i kada smo ušli u pregovore, da se pokaže kako sam i ja iskreno za pregovore u Briselu i za razgovore sa Prištinom oko sređivanja odnosa. Posle je sve ušlo u svoje tokove, Vlada vodi spoljnu politiku, Ustav je razgraničio naše nadležnosti, ja mogu da predstavljam Srbiju, ne da vodim spoljnu politiku, a dosad se politika koju vodi Vlada nije razlikovala od mojih stavova”, istakao je Nikolić.

Posle njegove najave da bi o statusu KiM trebalo da se izjasne SPC i SANU, usledila je reakcija šefa diplomatije Ivice Dačića koji je rekao da to nije potrebno.

“Dačić mene nije shvatio, možda je previše zauzet politikom. Cele godine imamo problem oko imovine SPC na KiM. Znao sam i prvi upozorio da će glasanje u Unesku odlučiti o statusu SPC na KiM, njenoj imovini i njenom opstanku. Zato sam smatrao da SPC, o tome ću razgovarati sa patrijarhom, da treba da pogazi princip koji je prethodno uspostavila, a to je da ne pregovara sa Prištinom. SPC mora da iznese svoj stav”, naveo je Nikolić.

Moja platforma, rekao je Nikolić, “nema smisla, čim se o njoj ne priča”

Predsednik je potom naveo šta je u svojoj prvoj platformi predvideo kao rešenje za SPC na KiM.

“Predviđeno je da SPC u okviru suštinske autonomije na KiM, ima status koji rimokatolička crkva ima u Italiji, koji ima Vatikan. Treba napraviti sporazum koji bi podržale sve međunarodne organizacije. Mislim da ne postoji drugačiji način. Zašto ne bi bilo realno. Imaju imovinu, stariji su, ne kažem da treba prepisivati, ne treba kao Vatikan da ima status države, ali ono što imaju dole, ne sme da zavisi od prištinskih vlasti”, reko je on.

Zato SPC, naglasio je predsednik, mora da se izjasni, da kaže da bilo koji autoritiet iz Prištine ne može da ima uticaj na naša prava, običaje, život, manastire.

“Ispada da se do konferencije Unesko niko nije zauzimao za status SPC, a crkva je imala stav da bi time priznala da postoji Kosovo. Pa ni mi ne priznajemo, ali je ona prisutna dole gde mi nismo i obavlja funkcije koje mi kao država ne možemo”, objasnio je Nikolić.

Nikolić je naveo da je Vladi Srbije prosledio još jednu platformu, ali odgovor nije stigao. Kaže da je to odnos prema papiru, koji nije obavezujući, a ne prema predsedniku Srbije.

“Ne verujem da sam napisao mnogo toga sa čime se Vlada ne bi saglasila. Mogli smo da razgovaramo o tome, ali nismo i smatram da je Vlada Srbije preuzela pravo i obavezu da o tome sama odlučuje. Ona ima pravo na to, mislim da je moj stav jedan od stavova”, istakao je Nikolić.

Ipak, na pitanje da li njegova platforma sada ima smisla, predsednik je odgovorio:  “Pa nema…Čim nije dobila podršku Narodne skupštine, nije otišla u Narodnu skupštinu na izjašnjavanje. Ona je izraz mog stava, ja sam se trudio da to bude napisano i da može odmah da se primeni. Ne zaboravite Zajednicu srpskih opština, to je iz moje prve platforme o KiM o to je ono za šta se držimo, kao što se držimo rezolucije 1244, sporazuma u Dejtonu, kojima nismo bili zadovoljni, ali kada protekne vreme tražite ono što je zapisano i na čemu možete da gradite opstanak svojih ideja. Mi na ZSO gradimo ideju da srpska zajednica može da ima direktne veze sa Srbijom i da odlučuje o mnogim pitanjima koja su poverena prištinskoj administraciji. Možda Albanci, pa i deo predstavnika EU, nisu to ozbiljno razmatrali kada su prihvatali”, apostrofirao je Nikolić.

On nije direktno odgovorio na pitanje da li će se kandidovati za novi mandat.

“Ne znam, obavljam svoj posao tako da mogu da izađem pred narod, neću se stideti da izađem pred građane, ali možda moje ideje mogu da padnu u vodu, možda ono što radim širom sveta nije dobro, možda će neke države da protestuju, možda se svađam sa nekim, možda širim loš ugled u svetu. Ja sam obavio posao tako dobro da niko u svetu ne može da pomisli ništa loše o Srbiji zbog toga što sam ja loše obavio posao”, istakao je Nikolić.

Predsednik Srbije je intervju zaključio tvrdnjom da sam piše svoje govore, a ponovio je da ne misli ništa loše o svom izlaganju u kom je istakao da ginekolozi najbolje poznaju žene.

“Oni moraju da ostanu u knjigama kao nešto što sam ja izgovorio. Imam nekoliko savetnika zaduženih za koncept, da potraže ono što je faktografija, što je istorija, ali svaka rečenica je moja”, reka je Nikolić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike