U trendu

Novi propisi za overu dokumenata od 1. marta

U gradovima i opštinama za čije su područje izabrani javni beležnici, od 1. marta će poslove overe potpisa, rukopisa i prepisa preći u njihovu isključivu nadležnost, saopštilo je danas Ministarstvo pravde.

Kako se podseća, Zakonom o overi potpisa, rukopisa i prepisa, koji je usvojen u avgustu 2014. godine, predviđeno je da u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici, ove poslove nastavljaju da obavljaju osnovni sudovi, sudske jedinice, prijemne kancelarije osnovnih sudova, kao i opštinske uprave.

Kada je u pitanju overa potpisa u vezi sa predlogom kandidata za predsedničke izbore, overa tih potpisa će se od 1. marta vršiti u javnobeležničkim kancelarijama, a u mestima u kojima nije imenovan javni beležnik – u osnovnim sudovima i sudskim jedinicama.

Kako opštinske uprave ni do sada nisu imale nadležnost za overu potpisa u postupku predlaganja kandidata, ove uprave te poslove ne mogu i neće vršiti ni nakon 1. marta, ističe Ministarstvo pravde.

U saopštenju se dodaje da, iako javnobeležničke poslove danas u Srbiji obavljaju 162 javna beležnika, i dalje postoji 12 područja osnovnih sudova za koje nije imenovan javni beležnik. U tim područjima sudova i dalje će poslove overe obavljati sudovi i opštinske uprave, kao što to čine i do 1. marta.

Pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da obavljaju poslove overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – javnobeležnički pomoćnik, saradnik i pripravnik, te će poslove overe nakon 1. marta obavljati više od 400 lica, što je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove overe pre 1. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)