U trendu

Novom Sadu nedostaju školski policajci

U trenutku kada se desila pucnjava kod Osnovne škole „Đura Daničić” u Novom Sadu prošle sedmice usred dana, školski policajac obezbeđivao je taj rejon i prvi je reagovao na dojavu o narušenoj bezbednosti. Isti pozornik pokriva još dve vaspitno-obrazovne ustanove – srednjoškolski dom „Brankovo kolo” i saobraćajnu školu „Pinki” u okolnim ulicama, saopštio je oficir novosadske policije Dejan Drobnjak na sednici gradskog saveta za javni red i mir i bezbednost.

Takvi policajci očigledno nedostaju Novom Sadu i okolini jer, po podacima koje je Drobnjak izneo, od ukupno 119 obrazovnih ustanova na području ove policijske uprave, 29 objekata u gradu pokriva 17 školskih policajaca, a tri škole u Temerinu obezbeđuje jedan.

Predstavnik MUP-a je napomenuo da se one ustanove koje nemaju školskog policajca pokrivaju na druge načine, kao što su češće kontrole patrola. Po njegovim rečima, u sistematizaciji MUP-a ne postoji radno mesto školskog policajca, već su svi oni pozornici zaduženi za određene ustanove i ulice.

Savet je u svojim zaključcima predložio MUP-u da pojača nadzor i poveća broj policajaca u blizini škole, a smatra i da u sve te ustanove treba uvesti fizičko tehničko obezbeđenje, kao i video-nadzor.

Policija inače preventivno radi sa đacima, sprovodeći projekat „Bezbedno detinjstvo” i održava nastavu petim razredima osnovnih škola („U začaranom krugu droge i alkohola”, „Upoznajmo policiju” i „Sprečimo vršnjačko nasilje”). Tokom prošle godine održana su takva predavanja za 17.600 učenika, naveo je oficir Drobnjak.

Od 2014. policija sprovodi projekat „Školarac”, a prošle godine bilo je, po njegovim rečima, deset ovakvih operativnih akcija u kojima je kod 49 osoba pronađeno oko 120 grama heroina, marihuane, ekstazija, spida i 241 tableta. Zbog stavljanja u promet opojnih droga, podnete su prijave protiv pet osoba, a protiv 44 zbog držanja droga.

U novosadskim školama i njihovoj blizini lane je evidentirano 229 krivičnih dela. Godinu ranije bilo ih je 263. Zanimljivo je da je od toga 120 slučajeva bilo kod onih škola koje su pokrivene školskim policajcem, a 108 krivičnih dela desilo se tamo gde nema takvih pozornika.

U okolini OŠ „Đura Daničić” gde je prošlog utorka ranjen Niko Uskoković, osuđivani narko-diler, a vozilo kojim je upravljao udarilo u zid na nekoliko metara od školskog ulaza, evidentirano je četiri krivična dela u 2016. Škola ima 650 đaka, nema fizičko obezbeđenje, već mere bezbednosti preduzima lice po ugovoru, od 7 do 19 časova, dok objekat poseduje video-nadzor JP „Informatika”.

U ovoj školi insistiraju na tome da mediji greše kada u priču o pucnjavi akcenat stavljaju i na ovu obrazovnu ustanovu. Njihova potreba da ime škole zaštite od odijuma u javnosti možda je razumljiva, koliko i pretpostavka da se incident mogao desiti na bilo kom drugom mestu.

Prema tvrdnjama očevidaca i pojedinih zabrinutih roditelja, neka deca su u tom momentu bila u blizini. O šoku koji su tom prilikom doživela pričalo se proteklih dana i u jednoj novosadskoj igraonici. Baka deteta koje ide u tu školu kazala je da se njihova uplakana devojčica jedva smirila.

Roditelji komentarišu i medijske natpise o višemesečnom raščišćavanju odnosa u kriminalnom podzemlju i pitaju se znači li to da se u narednom periodu može očekivati nastavak uličnih obračuna.

U Savetu roditelja škole, pojedini članovi ističu da su odgovornost i preventiva posao institucija – organa bezbednosti, ali i grada.

„Oni su ti koji moraju da rade svoj posao. Ako su imali informacije da je turbulentno, dužni su da pojačaju rad na preventivi, informišu i direktora škole i pedagoga”, kaže za naš list jedan od članova Saveta roditelja.

(Snežana Kovačević, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.