U trendu

NUNS: Kazniti policajce koji su pretukli novinare

Nezavisno udruženje novinara Srbije saopštilo je danas da osuđuje nasilje mađarske policije prema izveštačkoj ekipi Radiotelevizije Srbije i poziva Vladu ove susedne države da se javno izvini novinarima srpskog Javnog servisa i utvrdi odgovornost policajaca koji su pretukli novinare.

NUNS poziva kolege iz Evropske federacije novinara, Mađarskog udruženja novinara i Sindikata novinara Mađarske da javno osude brutalni čin ometanja koji predstavlja grubo kršenje elementarnih prava i sloboda novinara koje garantuju međunarodne konvencije, navodi se u saopštenju udruženja.

Juče popodne, mađarski policajci su pendrecima povredili troje članova novinarske ekipe RTS, podseća se u saopštenju i navodi da su snimatelja Vladana Hadži Mijailovića policajci bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru.

Pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su oštetili opremu. Novinarki Jovani Đurović je povređena ruka, a u saopštenju se prenosi i njena izjava da je ekipa RTS-a napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.