U trendu

Od aprila nova obavezna vakcina protiv opasne bakterije

Obavezna vakcina protiv pneumonija počeće da se daje deci u domovima zdravlja od ponedeljka, 2. aprila.

Nakon što je nekoliko puta odlagan početak imunizacije, za dve nedelje ovo cepivo postaće obavezno za svu decu koja su rođena u 2018. godini.

Kako prenosi „Blic“, razlog zašto vakcinacija nije počela 1. marta, kako je ranije bilo najavljeno, je u tenderu. Naime, na prvi tender, koji je bio raspisan za nabavku cepiva, niko se od ponuđača nije ni javio.

Na drugi tender, koji je takođe, raspisao Republički fond za zdravstveno osiguranje, jedan od ponuđača se bio žalio, pa se čekalo da istekne taj period žalbe.

Ova vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

Kako su ranije objasnili epidemiolozi, pored direktne koristi u sprečavanju teških infekcija koje prouzrokuje pneumokok, ova vakcina će indirektno štiti i bake i deke koje su u neposrednom kontaktu sa decom, jer ova infekcija može biti kobna i za starije osobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar