Oprez zbog mokrih i klizavih kolovoza

Vozače danas očekuje osetni pad temperature, kao i padavine širom zemlje, koje će uslovljavati mokre i klizave kolovoze, upozorio je danas Auto-moto savez Srbije ističući da obilne padavine često mogu biti uzrok iznenadnih kvarova na vozilu i povećanog broja saobraćajnih nezgoda.

U saopštenju se vozači podsećaju da upravo mokri kolovozi povećavaju zaustavni put vozila i smanjuju stabilnost, te im se savetuje da drže veće odstojanje i smanje brzinu.

Kako se dodaje, na putevima u planinskim predelima, na deonicama koje prolaze kroz stenske useke i klisure, iznenedani odroni zemlje i kamena u velikoj meri mogu ugroziti bezbednu vožnju.

AMS S naglašava da je saobraćaj trenutno umerenog intenziteta, dok se veći broj vozila, usled predstojećih prvomajskih praznika, očekuje već u prvim popodnevnim časovima, ali i tokom celog vikenda.

Iz tog saveza savetuju vozačima oprezniju vožnju na deonicama na kojima se izvode radovi.

AMS S dodaje, pozivajući se na poslednje informacije Uprave granične policije Republike Srbije, da na graničnim prelazima u našoj zemlji, na putničkim terminalima nema dužih zadravanja od 30 minuta.

Zbog početka produženog vikenda i predstojećih prvomajskih praznika očekuje se pojačan intenzitet saobraćaja na pojedinim graničnim prelazima zbog čega može biti dužih zadržavanja.

Na graničnom prelazu Sremska Rača, teretna motorna vozila na izlazu iz Srbije čekaju oko 270 minuta.

Vreme zadržavanja na graničnim prelazima je relativno i često promeljivo, naglašava AMS S.

Kada je reč o najavama i najaktuelnijim izmenama u saobraćaju, AMS S obaveštava da su završeni radovi na državnom putu II A reda broj 258, na deonici Leskovac-Vranje, na potezu Grdeličke klisure.

Najavljuje i da će se izvoditi radovi na popravci i zameni odbojne ograde, na državnom putu I B reda broj 22, na deonicama Preljina -Gornji Milanovac i Gornji Milanovac -Svračkovci, od 3. maja, u vremenskom periodu od 07:00 do 17:00 časova.

Istog dana, 3. maja, izvodiće se radovi na poboljšanju površinske raskrsnice – opasnog mesta u Svilajncu, raskrsnica broj 2, na spoju državnog puta II A reda broj 160 i državnog puta II A reda broj 162.

Radovi će se izvoditi u III faze, a prva faza obuhvataće radovi sa desne strane Ulice kralja Petra I (dve saobraćajne trake), iz pravca Markovca i Požarevca ka Despotovcu, dok će se saobraćaj odvijati dvosmerno levom stranom ulice.

Druga faza predviđa radove na izgradnji razdelnih ostrva i dela kružnog podeonika i rušenje postojećeg fizičkog ostrva, na levoj strani Ulice kralja Petra I (iz pravca Markovca i Požarevca ka Despotovcu).

Treća faza predviđa radove na izgradnji preostalog dela kružnog podeonika i završetak razdelnih ostrva.

Planirano trajanje radova je 30 dana, ukoliko vremenski uslovi to dozvole.

Od 29. do 30. aprila izvodiće se radovi na čišćenju i pranju tunela „Dobanovci“ , na delu državnog puta I A reda broj 1 (auto-put E-70), u smeru Šid-Beograd.

Radovi će se izvoditi u pokretu, a za saobraćaj će naizmenično biti zatvorena leva (preticajna) ili desna (vozna) saobraćajna traka.

Takođe, 3. maja od 7 do 16 čcasova, na državnom putu I A reda broj 1, petlja Jagodina- petlja Batočina (na lokaciji sa automatskim brojačem saobraćaja 1294 Batočina) izvodiće se radovi na postavljanju induktivnih petlji u kolovoz u zoni od 100 metara.

Radovi će biti obezbeđeni adekvatnom privremenom saobraćajnom signalizacijom i opremom, a saobraćaj će se iz vozne i preticajne trake preusmeravati kroz zaustavnu traku.

Takođe, u sredu, 3. maja, u periodu od 9. do 15. časova, zbog radova, povremeno će biti zatvarena brza i vozna saobraćajna traka na autoputu u smeru ka Novom Sadu iz pravca Subotice, na deonici kod naplatne stanice Subotica-Jug.

Kako se navodi, radovi su obezbeđeni privremenom saobraćajnom signalizacijom.

AMS S dodaje da su u toku pripremni radovi za polaganje završnog – habajućeg sloja asfalta na delu državnog puta I A reda broj 4 (auto-put E-80), na deonici Niš-Dimitrovgrad, deonica 4: Čiflik – Staničenje.

Za vreme radova saobraćaj se odvija dvosmerno desnom kolovoznom trakom, prema postavljenoj saobraćajnoj signalizaciji.

AMS S dodaje da se produžavaju radovi do 30. maja na sanaciji nasipa kod mosta Beška(silazak sa mosta Beška), na levoj strani državnog puta I A reda broj 1 (auto-put E-75), u smeru Beograd – Novi Sad.

U toku izvođenja radova, zatvorene su zaustavna i vozna saobraćajna traka, a saobraćaj se odvija preticajnom saobraćajnom trakom.

Sutra je predviđen završetak radova na popravci kolovoza na državnom putu I B reda broj 35, Knjaževac-Svrljig.

Za vreme radova, koji su obezbeđeni odgovarajućom saobraćajnom signalizacijom, vozila će se naizmenično propuštati.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike