U trendu

‘Pojedini fotografi i advokati uništavaju medije u Srbiji’

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja ocenila je danas da loša sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja ugrožavaju opstanak medija koji i inače rade u veoma nepovoljnom ekonomskom okruženju.

Koalicija je u saopštenju za javnost navela da je čvrsto privržena poštovanju autorskih prava i intelektualne svojine, ali je dodala da se mora primetiti da se proteklih godina „stvorio opasan biznis model“, odnosno da pojedini fotografi i advokatske kancelarije, koristeći lošu sudsku praksu i nedovršene zakone, ostvaruju ogromne profite, pritom ugrožavajući opstanak medija i medijski pluralizam.

Koalicija je najavila da će se zvanično obratiti nadležnim sudovima, zahtevajući izmenu sudske prakse i pozvaće se na eksperte za autorska prava koji tvrde da fotoreporteri moraju imati zaštitu, ali da ona ne sme da bude prekomerna i da guši slobodu izražavanja.

Koalicija je zatražila da se hitno pokrene ozbiljna javna rasprava o promeni Zakona o autorskim i srodnim pravima, kako bi se ubuduće sprečila zloupotreba autorskih prava.

„Sudovi su, nažalost, postali automat za dosudjivanje drakonskih, potpuno neprimerenih naknada štete u presudama protiv medija koji su prekršili autorska prava, zanemarujući karakteristike pojedinih slučajeva, kontekst u kojem su se oni desili i finansijsku mogućnost medija, posebno lokalnih i regionalnih, od kojih je većina već dugo na ivici opstanka. Moramo konstatovati da se pojedini fotografi i advokatske kancelarije koriste i nečasnim sredstvima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su sadašnja sudska praksa i neprecizna zakonska rešenja doveli do toga da mnogi mediji automatski pristaju na vansudska poravnanja i plaćaju velike iznose advokatskim kancelarijama koji organizovano pretražuju internet tražeći razlog za tužbu, a povod za tužbu mogu biti i fotografije objavljene i pre desetak godina.

Koalicija je pozvala svoje članove da striktno poštuju autorska prava, a na fotografska udruženja je apelovala da se zajednički nadje model koji bi sprečio neprimereno bogaćenje pojedinih fotografa i advokatskih kancelarija na uštrb siromašnih medija i novinara.

Koaliciju novinarskih i medijskih udruženja čine Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija i Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.