najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Pooštrene kontrole: Vozačima se ne prašta ni najmanje prekoračenje brzine

Saobraćajna policija pooštrila je kontrole, tako da se vozačima više neće praštati ni najmanje prekoračenje brzine, već će se obavezno pisati novčana kazna, prenose beogradski mediji.

Saobraćajci mogu da oproste kazne za prekoračenja brzine samo ako je manje od 10 odsto od propisane, nezvanično kažu u MUP-u Srbije. To do sada nije bio slučaj, pa je policija opraštala i ako vozite do 20 odsto više od ograničenja. Nova pravila uvedena su zbog veće bezbednosti u saobraćaju.

Kazna za prekoračenje brzine do 10 kilometara na sat od dozvoljene u naseljenom mestu je 3.000 dinara, dok je van naseljenih mesta prva kazna propisana za prekoračenja veća od 20 kilometara na sat takođe 3.000 dinara.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je bitno da se kontrola obavlja na mestima gde često stradaju pešaci, a ne gde je bez razloga brzina ograničena i nema pešaka.

“Ne bi bilo dobro da policija kontroliše brzinu na mestima na kojima se ne događaju saobraćajne nezgode, a propisano je bez potrebe malo ograničenje brzine. Ima puno primera za to. Recimo, Pupinov most, Zrenjaninski put, gde je brzina ograničena samo na 50 kilometra na sat”, navodi Okanović.

On napominje da se, s druge strane, sa svakim kilometrom prekoračenja povećava šansa za tešku nesreću.

“Većina vozača smatra da za prekoračenje od 10 kilometara na čas nije primereno da plati kaznu. Tih 10 kilometara može da znači razliku između života i smrti. Ukoliko se iz nekog razloga pešak nađe na kolovozu i udarite ga pri brzini od 50 kilometara na sat, od pet pešaka, četiri će preživeti.”

“Međutim, ako vozite 60 kilometar na sat, onda će od pet, čak četiri pešaka poginuti. Šansa za preživljavanje je tada samo 20 odsto. Takođe, pri brzini od 60 kilometara čak za osam metara se produžava zaustavni put prilikom kočenja”, naglašava Okanović.

1 komentar
  1. batamrca

    Sada treba da očekujemo da će početi da kažnjavaju i one što voze 1 km ispod dozvoljene brzine pošto usporavaju saobraćaj.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike