U trendu

Posle 83 godine patrijarh Porfirije na Preobraženje u Doboju

BANJALUKA – Od danas patrijarh srpski Porfirije boravi u dvodnevnoj poseti Doboju, a povodom slave ovog grada Preobraženja Gospodnjeg, najavljeno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Doček patrijarha i doksologija najavljeni su za 18.00 časova u Hramu svetih apostola Petra i Pavla u Doboju.

Sutra na Preobraženje biće održana sveta arhijerejska liturgija, a potom i litija ulicama Doboja od hrama do zgrade Gradske uprave, gde će biti obavljeno rezanje slavskog kolača, prenela je RTRS.

Na patrijarhovom Instagram profilu piše da će posle više od osam decenija Doboj ugostiti srpskog patrijarha koji će na dan Preobraženja Gospodnjeg služiti Svetu arhijerejsku liturgiju, čime će ovaj dan ući u anale kao jedan od najsvečanijih u istoriji grada na tri reke.

„Dolazak patrijarha Porfirija prva je poseta patrijarha SPC nakon 83 godine, kada je na sličnom, veličanstvenom događaju, boravio patrijarh Gavrilo Peti (Dožić). Tom prilikom, 18. septembra 1938. godine, patrijarh je osveštao novoizgrađeni Hram svetih Petra i Pavla, prvu pravoslavnu crkvu u Doboju, jer je do tada bogosluženje obavljano u adaptiranoj kući iz 1884. godine“, navedeno je na patrijarhovom zvaničnom profilu.

Na inicijativu gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića jedna od zgrada u glavnoj gradskoj ulici Sveti Sava ukrašena je muralom patrijarha Porfirija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.