U trendu

Profesor Filozofskog fakulteta: Gradjanske inicijative mogu da postanu moćne

Profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Mikloš Biro izjavio je da bi povezivanje ili udruživanje gradjanskih inicijativa njih učinilo moćnima i omogućilo da imaju veći uticaj na vlast .

„One nisu politički moćne, ali mogu da postanu politički moćne ako to postane oblik organizovanja ljudi koji će se jedanput, možda, izboriti za nešto, pa će se sledeći put ponovo mobilisati. Ali, ako se ne izbore nizašta, onda će se ugasiti u startu, što bi bilo loše“, rekao je Biro za Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE, www.voice.org.rs).

Po njegovim rečima, inicijative gradjana okupljenih oko nekog zajedničkog interesa su treća sila pokretanja političkih zbivanja u društvu.

„Ako tražimo demokratizaciju društva, onda moramo da poštujemo takve organizacije, ne kao ilegalne i ne kao državne neprijatelje, nego kao nekog ko ima legitimno pravo da traži odgovore i da te odgovore dobije od vlasti“, kazao je Mikloš Biro.

Sociolog Srećko Mihailović ocenio je da su gradjanske inicijative u Srbiji veoma retke, iako su potrebne.

„Gradjani imaju problem, imaju ideju o rešenju i sasvim je normalno da se bore za to. To čekanje da neko drugi umesto nas obavi neke važne stvari i dovelo nas je u ovu situaciju, u kojoj smo sa svih strana opkoljeni problemima i gde često ne vidimo nikakav izlaz“, kazao je Mihajlović.

U poslednjih dvadesetak dana gradjani Novog Sada organizovali su nekoliko protesta i peticija u više delova grada, najčešće protiv uništavanja parkova i zelenila i izgradnje zgrada i garaža.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sugradjane je zbog tog samoorganizovanja optužio za veze sa opozicionim političkim partijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar