U trendu

Projekat „Ohrabrimo let“ za decu sa smetnjama u razvoju

BEOGRAD – Projekat „Ohrabrimo let“, koji će sutra predstavljen u sali opštine Vračar osmišljen je kao mapiranje zdravstvenih i funkcionalnih potreba dece sa smetnjama u mentalnom razvoju školskog uzrasta koja žive u porodicama, a cilj je da kroz vežbe deca poboljšaju i unaprede svoje kapacitete, fizičke i mentalne.

Program će biti realizovan kroz aktivnosti u toku školske godine, u slobodno vreme učenika, ali će, veruju organizatori, doprineti razvoju, radu i učenju.

Inicijativa je potekla iz Sportskog centra ljubitelja borilačkih sportova „Braća Ribać“, a podržali su je opština Vračar i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz uverenje da će time deca sa smetnjama u razvoju lakše da se prilagođavaju zahtevima nastavne i socijalne sredine.

Kako se navodi u saopštenju te gradske opštine, višak energije, čest kod dece i mladih sa smetnjama u mentalnom razvoju dovodi do neodgovarajućih oblika ponašanja, zbog kojih trpe svi članovi porodice.

Ovim programom, kroz stručno planirane vežbe motorike, psihomotorike, korektivnih vežbi i terapeutskog rada sa stručnjacima iz oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije radiće se na korekciji kako psihičkih tako i fizičkih sposobnosti svakog deteta, učesnika programa.

Zbog kompleksnosti problema, programom je planiran rad sa roditeljima kao i pružanje pomoći članovima porodice i to u vidu podrške kroz savetodavni rad sa stručnjacima iz ove oblasti.

Vežbe sa decom će se održavati dva puta nedeljno u prostorijama Sportskog centra udruženja ljubitelja borilačkih sportova u Ulici Stanislava Sremčevića broj 1.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.