U trendu

Provod može i bez pucanja: Ko za Novu godinu baci petardu, platiće i 100.000 dinara!

Posledice naizgled bezazelnog igranja sa petardama i pirotehnikom mogu biti nesagledive, a njihovo neoprezno korišćenje, radi praznične atmosfere, može zauvek da promeni nečije detinjstvo.

To je mališanima, đacima tri osnovne škole u Zemunu, poručila državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, na prezentaciji projekta „Petarde nisu igračke“ u Policijskoj stanici u Zemunu.

„Naš zadatak je da vas edukujemo i upoznamo sa svim posledicama koje nosi korišćenje pirotehničkih sredstava. Morate da shvatite da je korišćenje petardi po vas jako opasno“, poručila im je Popović Ivković.

Ona je, saopštio je MUP, navela da su roditelji odgovorni ukoliko deci dozvole da koriste petarde, što znači da će oni odgovarati pred zakonom odgovarati što su ih doveli u opasnost.

Popović Ivković je podsetila da je MUP nedavno predložio izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru koje podrazumevaju znatno strože kazne.

U poslednje vreme uočena je povećana opasnost kada je reč o upotrebi pirotehnike, dodala je ona i podsetila da slučaj dečaka iz Niša koji je tokom dočeka 2017. godine zadobio teške povrede ekstremiteta, ali i na devojčicu iz Čačka koja je kasnije zadobila teške povrede grudnog koša i pluća zbog topovskog udara sa svadbenog veselja.

Tako će ubuduće kazna za upotrebu pirotehničkih sredstava umesto od 10.000 do 50.000 dinara, biti od 50.000 do 100.000 dinara.

Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati tu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati, pojasnila je Popović Ivković.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio poručio je deci da se tokom novogodišnjih praznika mogu lepo provesti i bez petardi i pirotehničkih sredstava.

„Novogodišnji praznici bi trebalo da budu nešto lepo i radosno i sve zavisi od vas, deco. Vi treba da budete primer i vašim drugarima kako možete lepo da se provedete i bez petardi i pirotehničkih sredstava“, rekao je Oricio.

Projekat „Petarde nisu igračke“ biće realizovan tokom decembra u zemunskim osnovnim školama, a policijski službenik, vatrogasac i pedijatar će u okviru jednog školskog časa pojašnjavati deci od prvog do četvrtog razreda posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi – od povreda, požara do zakonskih posledica.

(Tanjug)

5 komentara
 1. SAOBRAĆAJAC

  Sramota, a U BORU vam načelnik Perica Arsić policijskim vozilom P 026-009 bez sigurnosnih sedišta već mesecima SVAKODNEVNO vozi svoju decu u obdaniše i tako ih bar dva puta dnevno ugrožava, ŽALOSNO ALI ISTINITO, ON JE IZNAD ZAKONA ! Inače javnosti je poznat jer je 2012. bahato vozeći policijski auto izazvao udes u kome je pet mladih osoba zadobilo teške telesne povrede opasne po život, za šta takođe nije odgovarao !

 2. bambi

  Otidite samo ispred hrama Svetog Save i pogledajte za Novu godinu koliko ce biti bacenih petardi. Jednom sam tamo otisao sa detetom i vise nikada u zivotu. I za Badnje vece. Ja sam to zamisljao kao mir i tisina, kao osecaj topline, vatre, pucketanja badnjaka i tome slicno, a imao sam prilike da vidim ljude i starije i mlade koji u krajnje divljackoj varijatni, bezobzirno, sa patoloskim cerekanje, udaranjem, vriskanjem i psovanje, udaranjem, pljuvanjem, bacaju ne petarde vec atomske bombe. Da ti se smuci zivot.

  1. milanovicsrbin

   teska ciganija

 3. Dragoljub

  Draga gospodjo, Biljana Popović Ivković neznam kako ste postali drzavna sekretarica u MUP, sa vasim recnikom ne drzi se predavanje deci jer Vi neznate srpski da bi mogli objasniti deci sta je to „edukujemo“. U Zemunu postoje osnovne skole, prijavite se na dopunsko skolovanje srpskog jezika.

 4. Anonimni

  Ma kako da ne , iza svakog dete ce stajati po jedan komunalni policajac i odma napisati kaznu…. da li ste bre vi ljudi normalni sa takvim izjavama ???? Ne treba decu edukovati, nego njihove roditelje , koji ne znaju sta im deca rade, ili znaju a boli ih uvo…….

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike