najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prve optužnice za zločine OVK do kraja godine

Prve optužnice za ratne zločine OVK biće najverovatnije podignute do kraja godine, piše „Politika“ i dodaje da su, prema nezvaničnim saznanjima Fonda za humanitarno pravo, dosad pripremljene optužnice protiv osam lica.

„Glavni tužilac Specijalnog suda za istraživanje ratnih zločina nad Srbima počinjenih na Kosovu 1998. i 1999. godine Dejvid Švendiman najverovatnije će do kraja godine podići prve optužnice protiv pripadnika OVK osumnjičenih za trgovinu organima. On je najavio nastavljanje sprovođenja istraga i da će uskoro posetiti regiona“, navodi list.

Prema nezvaničnim saznanjima Nemanje Stjepanovića, iz Fonda za humanitarno pravo, dosad su pripremljene optužnice protiv osam lica.

On kaže da se informacije o optužnicama ne iznose u javnost iz bezbednosnih razloga i da će najveći izazov za tužioce specijalnog suda biti zaštita svedoka, prenosi „Politika“.

„Sa ovim problemima se susretao i Haški tribnal i, ako ovaj sud bude želeo da ima uspeha u radu, ne bi smeo da ponovi te greške. Ovaj sud mora da stvori uslove u kojima će se svedoci osećati bezbedno“, rekao je Stjepanović.

„Politika“ podseća da najstroža kazna koju specijalni sud može izreći osuđenom licu jeste kazna doživotnog zatvora. Zatvorska kazna se izdržava u jednoj od država koje izraze spremnost da prihvate osuđena lica, a o tome odlučuje predsednik suda.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike