Rapisan konkurs za Nagradu Beograda, rok 20. februar

BEOGRAD – Grad je raspisao konkurs za dodelu Nagrade grada Beograda za ovu godinu, a rok za podnošenje predloga je 20. februar.

Nagrada grada Beograda je priznanje koje se dodeljuje za delo koje predstavlja najvrednije dostignuće u umetnosti, nauci, medicini, arhitekturi i urbanizmu, poljoprivredi, novinarstvu, obrazovanju, sportu i zaštiti životne sredine.

Priznanje se dodeljuje i za herojsko delo, dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda, kao i za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad.

Dodeljuje se pojedincu ili grupi za zajedničko delo, može se dodeliti istom dobitniku više puta, a može je dobiti autor koji ima prebivalište na teritoriji grada najmanje godinu dana.

Uslov je da je prijavljeno delo koje je postalo dostupno javnosti prvi put na teritoriji Beograda u periodu od 1. januara do 31. decembra 2018. godine.

Pod delom koje je postalo dostupno javnosti u oblsti umetnosti podrazumeva se publikovano delo književnog i prevodnog stvaralaštva, prikazano filmsko i radio-televizijsko ostvarenje, izloženo odnosno prezentovano delo u galeriji, kao i izvedeno muzičko ili muzičko-scensko delo u koncertnoj ili pozorišnoj dvorani.

U oblasti nauke, to je ostvarenje, odnosno rad na polju društvenih, humanističkih, prirodnih i tehničkih nauka, kao i pronalazak koji je u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravna zaštita pronalazaka.

U oblasti medicine podrazumeva se da to bude rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos u razvoju i unapređenju medicine ili izuzetno delo koje predstavlja doprinos razvoju medicine.

Kada je reč o oblasti arhitekture i urbanizma, delo treba da bude realizovano iz oblasti arhitekture, urbanizma ili rekonstrukcije objekata.

U oblasti poljoprivrede, to su ostvareni izuzetni rezultati u oblasti individualne poljoprivredne proizvodnje, inovativnosti i primena savremenih poljoprivrednih rešenja i standarda, kao i ulaganja u poljoprivredno gazdinstvo i primena novih agrotehničkih mera i tehnologija.

Da bi se konkurisalo za nagradu u oblasti novinarstva, potrebno je da to delo bude vrhunsko ostvarenje pojedinca u novinarstvu ili publicistici, serija televizijskih ili radijskih priloga, kao i kreativni doprinos uređivanju rubrike, emisije i programa u cilju informisanja građana Beograda.

U oblasti obrazovanja treba da bude izuzetno delo i rezultat vaspitno-obrazovnog ili instruktivnog rada, kao i rada u organizaciji i razvoju školstva Beograda, dok se u sportu podrazumevaju rad ili rezultati izuzetne vrednosti pojedinca koji su doprineli afirmaciji, razvoju i unapređenju sporta.

Kada je reč o zaštite životne sredine, podrazumevaju se rezultati kojima je dat izuzetan doprinos u toj oblasti, a pod herojskim delom ostvarenje pojedinca ili grupe koji su snagom svoje ličnosti, vrlinom, požrtvovanošću, nesebičnošću, dobrotom i hrabrošću pomogli sugrađanima u nevolji, savladali izuzetno teške životne okolnosti, popravili njihove ili sopstvene životne prilike.

Za dugogodišnji rad i trajan doprinos razvoju Beograda dodeljuje se priznanje za najvrednija dostignuća pojedinca ili grupe u svim oblastima znanja koji su svojim delom ili dugogodišnjim radom ostavili trajni pečat gradu.

Specijalno priznanje za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za grad dodeljuje se pojedincu ili grupi za organizovanje i realizaciju projekta ili programa koji je postao događaj u gradu u prethodnoj godini.

Nagrada grada Beograda za stvaralaštvo mladih dodeljuje se za delo koje predstavlja najvrednije ostvarenje u naučnom i umetničkom radu učenika i studenata, a dodeljuje se pojedincu ili grupi, ako su određeni rezultati postignuti grupnim radom.

Nagrada „Svetislav Stojanović“ dodeljuje se za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti zaštite od požara na teritoriji grada, i to pojedincu i vatrogasnoj jedinici.

Odluku o dodeljivanju nagrade donosi Odbor koji je obrazovala Skupština Grada Beograda, a predlozi se dostavljaju pisarnici Gradske uprave Grada Beograda – Sekretarijatu za skupštinske poslove i propise, Trg Nikole Pašića 6.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike