U trendu

Ratovi nastavljeni kroz udžbenike

Istoričarka Marijana Toma izjavila je danas da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije iz devedesetih godina prošlog veka danas nastavljeni „ratovima“ između udžbenika istorije, u kojima se nude različite interpretacije tih sukoba.

„Udžbenici iz istorije u Srbiji selektivno i šturo prikazuju događaje, tendenciozno i namerno prikrivaju podatke, a ponekad ih i falsifikuju“, kazala je Marijana Toma na tribini „Udžbenici istorije u Srbiji: obrazovanje za pomirenje?“ u Novom Sadu.

Prema njenim rečima kroz udžbenike istorije razvija se ideja o „naciji-žrtvi“, što je najbolji mobilizatorski element za neke kasnije sukobe.

Dodala je da samo jedan od udžbenika iz istorije pominje genocid u Srebrenici, ali istovremeno falsifikuje činjenicu da je Međunarodni sud pravde oglasio Srbiju krivom za kršenje Konvencije o genocidu, tako što navodi da je taj sud oslobodio Srbiju krivice.

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović rekao je da je „nacionalistička mitomanija“ iz devedesetih godina prisutna i u 21. veku.

„Sve to dovelo je do toga da je društvo zapravo rezervoar nasilja i da je dovoljna samo mala varnica pa da požar ponovo plane“, ocenio je Sejdinović.

Po njegovim rečima, katedre za istoriju na univerzitetima u Beogradu i u Novom Sadu su uglavnom „rasadnici nacionalističke mitomanije“.

Tribinu u NDNV organizovao je Fond za humanitarno pravo iz Beograda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.