U trendu

SANU: Gondola bi PONIŠTILA poznate obrise grada!

Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) usprotivilo se najavljenoj izgradnji gondole na Kalemegdanu ocenjujući da bi taj projekat „grubo narušio celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na ušću dveju velikih reka kakav nema nijedan srednjovekovni grad”.

Navodeći da se projektom Grada Beograda o izgradnji žičare „neposredno ugrožavaju viševekovni ostaci prošlosti”, Odeljenje za istorijske nauke SANU je ocenilo da je „porazna činjenica da je projekat o izgradnji nesrećne turističke atrakcije odobrio upravo Republički zavod za zaštitu spomenika kulture kojem je staranje o Tvrđavi, s obzirom na izuzetan značaj, povereno”, prenosi Beta.

„Izgradnja tzv. gondole, koja poništava poznate obrise grada, neočekivan je udarac nastojanju da Tvrđava sa Kalemegdanom bude neodvojivi, glavni deo urbanog ambijenta koji čine Univerzitet sa brojnim fakultetima, muzejima, galerijama, koncertnim dvoranama, bibliotekama i drugim kulturnim ustanovama”, stoji u saopštenju.

Dodaje se da su obustavljanje izgradnje žičare na Kalemegdanu ranije zatražili i Srpsko arheološko društvo, Društvo konzervatora Srbije, Akademija arhitekture Srbije, Muzeološko društvo, Nacionalni komitet IKOM-a, Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Nacionalni komitet IKOMOS-a i „većina stručnjaka samog Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture”.

„A za pitanje pristupa Tvrđavi, treba se prisetiti i nedoumice grčkih stručnjaka koji su u vreme svetskog kongresa arhitekata u Atini razmatrali mogućnost da se viševekovni prilaz Akropolju penjanjem po kamenim gromadama zameni uklesanim stepenicama, rampom … ili, pomišljalo se čak, uspinjačom. Na to pitanje Korbizije, protagonista moderne arhitekture je odgovorio: ‘Na kolenima, gospodo”, navelo je Odeljenje istorijskih nauka SANU.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je ranije da će gradska žičara s kabinama („gondola”) preko reke Save od tvrđave na Kalemegdanu, do parka „Ušće” biti duga 1.000 metara, duž kojih će se putnici prevoziti u 25 kabina.

Žičara bi trebalo da ima kapacitet od 3.000 putnika na sat, u oba smera, a vreme putovanja sa jedne obale reke na drugu bi bilo oko pet minuta.

(„Politika“)

8 komentara
 1. Anonimni

  Sto rece pre neki dan, nasa Premijerka (za neke tamo politicare,ne iz nase zemlje) ovi sto sada upravljaju gradom Beogradom tj.Vesic & comp,nece se smiriti dok Beograd ne upropaste,svojim nenormalnim „projektima“. Zar im nije dosta,sto su upropastili:Cvetni Trg,Slaviju,Zeleznicku stanicu,Autobusku stanicu,Trg republike…pa sta vise.Sada je na redu propast Kalemegdanske Tvrdjave.Zar ne misle,da oni ne pretstavljaju Beograd,i da ih niko ne smatra ni beogradjanima.!!! Neko ko je „zlonameran“, rekao bi za rukovodstvo beograda:Ovi su dosli pravo iz sume.!!!

 2. d.d.

  Ne slažem se sa nekim komentarima da će ova žičara naružiti izgled tvrđave a i samog Beograda, baš naprotiv mislim da će ona sa lepim gondolama biti pravi ukras grada.Takođe puno će značiti i za dalji razvoj turizma u gradu. Neće biti turista a i samih žitelja ovoga grada koji neće želeti da se provozaju ovom žičarom.Jedva čekam da bude završena i da se sa mojim prijateljima provozamo.

 3. ANDREJ

  „Gradonacelnik“ beograda Radoicic,potpuno je unistio svoj ugled,koji je stekao kao hirurg decje bolnice.Sto se tice izgradnje zicare na Kalemegdanu,to je klasican primer izivljavanja neukih ljudi,koji su nasilno okupirali Beograd. Ignorisuci misljenje svih relevantnih naucnih institucija,ukljucujuci u vrhunsku svake drzave,tj.misljenje Akademije nauka i umetnosti,pokazuje svu bahatost ove vlasti,koja je dilu,u vezi izgradnje „Beograda na vodi“.Niko od javnosti ne zna,ni ko gradi,ni za cije pare,to cudoviste „Beograd na vodi“.Izgradnja zicare na Kalemegdanu,deo je tog projekta koji ce zajedno,potpuno unistiti velicanstveni izgled Tvrdjave,kao i vizure celog Beograda.

 4. milovan

  Ma nema vecih kretena od Beogradjana. Sada im smeta i zicara. A meni i dlaka pocela smetati.A prije nije.

 5. Dario

  Potpuno se slažem sa akademicima, ovo što se planira je pravi zločin prema gradu. Ali, šta vrijedi, Šizoje je izdao komandu.

 6. Anonimni

  Bravo! To je Srbija, tj. Srbijica. Svako gleda u tuđ tanjir i tuđu ženu. Pa zar Srpska akademija nauka i umetnosti nema druga posla nego da brine o žičari u Beogradu! A žičara u Vrnjačkoj Banji? A ona na Kopaoniku?. Akademici su dobro plaćeni od Republike Srbije, ali nisu i od grada Beograda. I Beograd da ih plaća! Loš pokušaj u začetku. Tridesetih godina prošlog veka vrle Beograđanke i Beograđani, kao i tadašnji članovi srpske Akademije su proterali Meštrovićevog Pobednika na Kalemegdan, jer je bi nag. I tako je napravljena danas poznata vizura grada. Hoćemo li i 2050. čekati sa vizurom iz 1950?

  1. Anonimni

   Žičara kao i dosadašnje „preuređenje“ grada namenjeno turistima je potpuno poseljačilo grad. Umesto tzv. gradska vlast da povede računa o saobraćaju koji je konstantno u kolapsu, parking mestima, razrovanim ulicama a da ne pričam o metrou i javnom prevozu. U današnje vreme moćnih mašina, metro se brzo gradi pa bi ljudi lakše dolazili u grad a mi smo stalno u formiranju preduzeća koje će ispitati ko zna šta u vezi metroa. Sramotno. Istovremeno, pre neki dan smo čuli da se gradi šoping centar 7 puta veći od Sava centra a niko nije rekao šta će on nama kada su i ovi često preko nedelje prazni. Šta ćemo u taj smestiti?

 7. Anonimni

  Radojcic i njegova senka vesic su sigurno veci „strucnjaci“od svi gore nabrojanih stvarnih strucnjaka i kompetentniji od ove dvojice sa pocetka komentara. Oni su vizionari (ne vide dalje od nosa i slepo slusaju vizionara iznad sebe) i na silu ceuraditi ono sto su naumili kao losvetnici (losi djaci)-slucaj zatvaranja zeleznicke stanice zbog njihovog projekta.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike