U trendu

Spremni smo za otvaranje još 3 poglavlja

Ministarka Jadranka Joksimović, zadužena u vladi Srbije za evropske integracije, potvrdila je da je u Briselu data saglasnost za pregovaračku poziciju za poglavlje 26, ocenila da će Srbija biti spremna za otvaranje tri poglavlja na prvoj sledećoj međuvladinoj konferenciji, ali i istakla da je važno da mi radimo naš deo posla, u interesu građana i privrede Srbije.

„Na COELA ( Komitet za proširenje) sastanku je danas data saglasnost za pregovaracku poziciju za poglavlje 26, a očekujem da do kraja ove nedelje bude i na COREPERU ( Komitet stalnih predstavnika)“, precizirala je Joksimović za Tanjug.

Ministarka je podsetila da se na COREPER-u usvaja zajednicka pregovaračka pozicija, a na međuvladinoj konferenciji Srbije i EU, čiji se datum dogovara naknadno, poglavlje se i otvara.

„Međuvladinu konferenciju očekujemo krajem februara ili u martu“, rekla je Joksimović.

Ona je istakla da smo Evropskoj komisiji poslali i pregovaračke pozicije za poglavlja 20 ( industrijska politika i preduzetnistvo) i 29 ( carinska unija), koja je danas usvojena i na Odboru za FINANSIJE u Skupštini Srbije.

„Mi ćemo biti spremni za otvaranje ova tri poglavlja na prvoj međuvladinoj konferenciji, ali, poučeni iskustvom, oprezni smo sa najavama“, ističe Joksimović.

„Važno je da mi naš deo posla radimo, jer su reforme i standardi u ovim poglavljima vazni za građane i privredu Srbije“, zaključila je ministarka Joksimović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar