U trendu

Svečana akademija Balkanskog naučnog centra

BEOGRAD – Ruski i srpski narod vezuju godine, pa i vekovi, saradnje, bratstva, ljubavi i poštovanja, Beograd je svedok tog prijateljstva, posvećenosti i odanosti dva naroda, poručio je danas pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović na svečanoj akademiji Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka koja je upriličena u Starom dvoru.

On je podsetio da je istorija naših naroda protkana pružanjem nesebične pomoći u teškim situacijama, navodeći da je tako bilo nakon Oktobarske revolucije, ali i posle Prvog svetskog rata, te tokom Drugog svetskog rata i posebno 1944. godine kada su jedinice Crvene armije, potpomognute snagama narodno-oslobodilačke vojske, oslobodile Beograd iz ruku Nemaca.

„Nismo zaboravili te žrtve i sve drugo što je ruski narod uradio za nas. Podrška ruskog naroda nije prestala do danas i na tome smo izuzetno zahvalni. Ta zahvalnost ne može da se iskaže rečima, ali svakog dana mora da bude prisutna. Nadam se da će događaji poput ovog biti nastavak izuzetne saradnje i prijateljstva dva naroda i da ćemo u budućnosti biti svedoci mnogobrojnih događaja u organizaciji Ruske akademije prirodnih nauka i njen Balkanski centar“, naveo je Mladenović.

Dodao je da je siguran da će saradnja sa Srpskom akademijom nauka i umetnosti i našim univerzitetima, ali i drugim naučnim institucijama postati nova tradicija i novi način povezivanja naših naroda.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda je istakao da su ruski i srpski narod, kao i naše države, povezani na više načina i podsetio da je nedavno više od 100.000 ljudi na ulicama Beograda pozdravilo predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

Prisutnima se obratila vicepredsednica i naučna sekretarka Ruske akademije prirodnih nauka Lida Vladimirovna Ivanickaja i Andreji Mladenoviću uručila plaketu i povelju u znak zahvalnosti za doprinos razvoju nauke.

Predsednik Balkanskog naučnog centra Ruske akademije prirodnih nauka Mitar Lutovac je izrazio zadovoljstvo što su danas uručene povelje akademicima, članovima državnih akademija nauka u svojim zemljama.

„Balkanski naučni centar Ruske akademije prirodnih nauka počeo je sa radom u julu prošle godine. Za to vreme realizovali smo četiri međunarodne konferencije, dve u Srbiji i dve u Crnoj Gori. Naša misija je približavanje ruske nauke, ali i nauke celog sveta, naučnom miljeu Balkana“, poručio je Lutovac.

Svečanost u Starom dvoru se održava povodom uručenja povelja izabranim akademicima i saradnicima sa Balkana, a gosti su bili i članovi Prezidijuma Ruske akademije prirodnih nauka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.