najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Svi pričaju o Prvom samitu nesvrstanih, a tu je i Titova slika!

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je prisustvo Srbije na samitu Pokreta nesvrstanih u Venecueli, od kapitalnog značaja.

Osim toga, Dačić ističe i da je zadovoljan razgovorima sa svojim kolegama, ministrima spoljnih poslova o aktuaelnim temama, bilateralnim odnosima, ali i onome što Srbiju najviše „boli“, Kosovu i Metohiji.

„Na svim sastancima sam kao prioritet isticao naše bilateralne odnose i potrebu naše saradnje, razvoja prijateljstva i interesovao se za stav po pitanju Kosova i Metohije – što to za nas predstavlja vitalni, državni, nacionalni interes“, rekao je Dačić na zatvaranju ministarskog dela okupljanja Pokreta nesvrstanih.

Dačić je podsetio da nesvrstani okupljaju 120 zemalja članica i 17 posmatrača, kao i da se od ukupno 86 država, koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, 61 nalazi među članicama Nesvrstanih.

„Veoma je važno naše prisustvo ovde zato što Venecuela, kao domaćin nije priznala Kosovo, i samim tim nije ni bilo dozvoljeno kosovskim vlastima da pošalju svoju delegaciju“, istakao je ministar.

On je dodao da je u proteklim godinama to gotovo redovno bio slučaj – da Srbija nije bila prisutna, a da su prestavnici Prištine bili prisutni i lobirali, što je, kako je naveo, nedavno bio slučaj u Gvajani kada su lobirali kod karipskih zamalja.

Srpski ministar se tokom okupljanja sastao sa svojim kolegama iz Venecuele, Irana, Palestine, Ekvadora, Azerbejdžana, Burundija i Kameruna.

Ministar je rekao da je vrlo zadovoljan razgovorima i rezultatima tih razgovora čime je završen ministarski nivo okupljanja, koji je imao za cilj pripremu za dolazak predsednika i šefova vlada koji nastavljaju razgovore naredna dva dana.

Poseban utisak na ministra Dačića je ostavilo obraćanje zvaničnika u kojima je svako drugo ili treće obraćanje počinjalo sa podsećanjem na prvu konferenciju Nesvrstanih.

„Bilo je lepo ovih dana slušati o prvoj konferenciji Pokreta nesvrstanih koja je bila održana u Beogradu. Na video zidu u sali gde se održava konferencija, nalazi se, između ostalih, i slika Josipa Broza Tita, tadašnjeg poredsednika Jugoslavije i osnivača Pokreta nesvrstanih zemalja“ rekao je Dačić.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike