U trendu

Tači na „hitnom sastanku“ sa ambasadorima Kvinte

Kosovski predsednik Hašim Tači sastaće se hitno s ambasadorima Kvinte, a tema razgovora će biti nacrt zakona o vojsci Kosova, pišu prištinski mediji.

Kako navodi „Koha“, informacija o sastanku nije stigla zvaničnim putem, već preko izvora iz predsedništva, a najavljena je i Tačijeva konferencija za medije za 18 časova.

Tači je nešto ranije rekao da će nastaviti da radi na promeni mandata Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, bez obzira na stavove Sjedinjenih Američkih Država i NATO.

Američka ambasada u Prištini i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazili su zabrinutost zbog ove inicijative, a istovremeno je kosovska skupština donela jednoglasnu odluku da se usvoji zakon o BSK.

Kako prenose mediji u Srbiji, poruka iz SAD je da će se „preispitati bilateralna saradnja“ ukoliko Kosovo usvoji zakon i nastavi sa transformacijom koja nije u skladu sa kosovskim ustavom. Stoltenberg je rekao da postoji uznemirenost i u NATO i pozvao vlasti Kosova da „budu u bliskom kontaktu sa Beogradom“.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će tražiti pomoć u ovom slučaju i od SAD i od EU, ali i od Rusije.

Vučić je istakao da se formiranjem vojske Kosova krši Rezolucija 1244, ali i kosovski ustav, iako to „Srbiju ne zanima“.

I iz NATO i SAD su poručili da postoji zabrinutost jer se transformacija bezbednosnih snaga vrši „bez ustavnih promena“.

Zemlje Kvinte su Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.