najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

U Briselu o Trepči samo ako pristanu obe strane

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić izjavila je danas da je neophodno da i Beograd i Priština pristanu da se pitanje Trepče stavi na dnevni red dijaloga, kako bi o tome moglo da se razgovora za pregovaračkim stolom u Briselu.

Na pitanje da li će tema Trepče biti pokretana u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kome posreduje EU, Kocijančić je poručila da je princip dijaloga jasan:

”Da bi se o nekom pitanju razgovaralo u okviru dijaloga, obe strane moraju da pristanu na to”, rekla je Kocijančić u izjavi za Tanjug.

Ona je dodala da su u Evropskoj komisiji ”primili na znaje” da je Zakon o Trepči usvojen od strane Skupštine Kosova.

”Važno je da svi politički predstavnici, pripadali oni političkim partijama većine ili manjina, obezbede i održe politički dijalog oko ovako značajnog pitanja za Kosovo”, poručila je Kocijančić iz sedišta Evropske komisije u Briselu.

Kosovski političari već su odbacili mogućnost da se o konfiskaciji rudarsko metarluškog i hemijskog kombinata Trepča, koji su oni proglasili “kosovskom imovinom”, razgovara u okviru dijaloga u Briselu, tvrdeći da je to “gotova stvar. ”

Beograd, istovremeno, traži da se ovo pitanje prebaci na nivo Ujedinjenih nacija i da se tome razgovara na sednici Saveta bezbednosti UN.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike