U trendu

U Kruševcu postavljen kamen temeljac za 20 stanova za izbeglice

Izgradnja 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske počela je danas u Kruševcu polaganjem kamena temeljca.

Stanovi u Kruševcu se grade donatorskim sredstvima i sredstvima Grada Kruševca, u okviru drugog potprojekta Regionalnog stambenog projekta Republike Srbije, izbeglice će ih dobijati u zakup, sa mogućnošću kasnijeg otkupa po povlašćenim cenama.

Kamen temeljac je u ime Vlade Srbije položio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je kazao je da je projekat veoma bitan, kao i da se većina izbeglica odlučila za trajnu integraciju u Srbiji, jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava u državama porekla.

Dačić je rekao da Vlada Srbije pomaže i interno raseljenim licima sa Kosova i Metohije, koji se nalaze u nezavidnoj situaciji jer još uvek čekaju održiva rešenja, uključujući i pravo na povratak u pokrajinu, na koje, kako je rekao, Srbija neće zaboraviti.

„Napredak regionalnog stambenog programa nam svima uliva nadu da rešenje postoji i da se uz angažovanje svh može doći do zadovoljavajućih rezultata“, rekao je Dačić.

On je rekao da u devet lokalnih samouprava ove godine počinje izgradnja 200 stanova.

„Želimo da onima koji su izbegli na neki način nadomestimo ono što su izgubili, da im povratimo veru u sigurnu budućnost i obezbedimo zaštitu kao gradjanima Srbije“, rekao je Dačić.

Drugi Regionalni stambeni potprojekat vredan je više od 13 miliona evra, a kroz četiri modela: kupovinu seoskih kuća, izgradnju stanova, izgradnju montažnih kuća i dodelu paketa gradjevinskog materijala, trebalo bi da obezbedi ukupno 900 stambenih rešenja.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske, čiji je cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.