U trendu

U ovom mestu su najveće plate u Srbiji, a evo šta donosi još više novca

Kad u decembru bude završen auto-put od Surčina do Obrenovca i spojen sa deonicom do Novog Beograda, u beogradskoj opštini Surčin ukrstiće se tri auto-puta.

I to je, kako tvrde stručnjaci, jedan od razloga za očekivanje velikog razvoja najmlađe beogradske opštine.

Ova lokacija biće praktično saobraćajni „pupak Srbije“, imajući u vidu da se u Surčinu nalazi i Aerodrom Nikola Tesla, za koji je francuski koncesionar najavio nove investicije, a do koga bi trebalo da vodi i jedna od linija budućeg metroa.

Moglo bi se reći da su razlozi za „slavlje“ stanovnika Surčina mnogobrojni.

U ovoj opštini već posluje veliki broj kako domaćih tako i međunarodnih firmi, a razvoj saobraćajnica, kako sagovornici Blic Biznisa tvrde, veoma povoljno će uticati i na dolazak novih investitora i otvaranje većeg broja fabrika i novih radnihi mesta.

Zatim, to će voditi povećanju cena zemljišta, kako industrijskog tako i za gradnju stambenih objekata. Ali će uticati i na skok cena nekretnina, koje su već i sada u vidljivom porastu.

Da li će ovaj kraj biti nova meta investitora – kako kompanija koje bi ovde otvorile svoje pogone i razgranatom mrežom puteva stizale do svih krajeva zemlje, tako i pojedinaca koji se odluče za kupovinu zemljišta i nekretnina?

Ekonomista Miladin Kovačević za Blic Biznis tvrdi da je sasvim izvesno da će Surčin, koji je i inače investiciona destinasija „par ekselans“, postati još atraktivnija investiciona zona.

Investitori, kako kaže, gledaju dva ključna faktora i to – da li su na mestu gde infrastruktura omogućava odvoz i dovoz robe i repromaterijala, a s druge strane da li su u blizini većih gradova gde je dostupna kvalifikovana radna snaga.

„Surčin sve to jeste, jer se tu ukrštaju i auto-putevi, i železnica je u blizini, aerodrom, a takođe se nalazi u blizini većih centara – Beograda i Novog Sada, gde je i ponuda radne snage veća“, ističe Kovačević i dodaje da povećanu zainteresovanost investitora pokazuje i poslednja najava otvaranja japanske fabrike Tojo Tajers.

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da je veoma dobro da postoje „čvorišta“ u državi koja povezuju različite vidove transporta i gde se povezuju različiti pravci što ih čini efikasnijim i atraktivnijim.

„Unapređenje infrastrukture uvek stvara povoljne uslove za privredne delatnosti, uključujući i strane ulagače za koje će to biti atraktivnije, što je svakako dobra vest. Ono što je loše je da, što se tiče razvoja infrastrukture veoma malo je ulagalo godinama, i da to što sada pristiže kao rezultat trebalo je da bude već godinama unazad dovršeno i da bude u eksploataciji“, ocenjuje Madžar.

Kako dodaje, sigurno je da će samo ukršatnje ovih puteva učiniti tu lokaciju atraktivnijom nego što je do sada bila, a to će se verovatno odraziti i na cene recimo zemljišta u tom području.

„Jedino što se može reći sa sigurnošću je da će tu biti povoljnih tendencija u kretanju cena placeva i da će postati atraktivniji što je rezultat infrastrukturnog unapređenja“, ističe Madžar.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.