najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Ugljanin: Novi talas izliva šovinističke, rasne i nacionalne mržnje srpskih ekstremista

Lider SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da u Srbiji postoji neprijateljski odnos prema Bošnjacima, zbog kojeg će se Bošnjačko nacionalno veće obratiti predstavnicima Vlade Srbije i međunarodne zajednice kako bi počelo rešavanje pitanja te nacionalne manjine.

Ugljanin je, na konferenciji za medije, rekao i da će pozvati predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, kako bi nastavili razgovor započet pre dva meseca.

“Ja sam predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u ovoj državi, biran na direktnim neposrednim izvorima. Ja sam za Bošnjake isto ono što je bilo koji, da l’ predsednik Skupštine, Vlade ili Srbije, za srpski narod u Srbiji. Svi smo mi birani direktno, neposredno, i imamo obavezu da razgovaramo kako bismo sprečili negativne pojave i kako bismo našli zajedničko rešenje”, rekao je Ugljanin na konferenciji za medije.

Prema njegovim rečima Bošnjačko nacionalno veće ne može da dozvoli da pojedine stranke zbog jednog ministarskog mesta ili zbog nekoliko državnih sekretara, lične ili partijske pozicije “prodaju” Bošnjačke naciolne interese.

“BNV je tu da svaku stvar nazove pravim imenom”, rekao je Ugljanin i precizirao da će tražiti da se Bošnjacima obezbede prava koja su im zagarantovana, ili će tražiti treće rešenje uz posredovanje Međunarodne zajednice.

Ugljanin je istakao da su nedavni incidenti na fudbalskom stadionu u Novom Pazaru između navijača Crvene zvezde i Novog Pazara, kao i zajednička vežba pripadnika policije Srbije i Republike Srpske, dešavaju kako bi se skrenula pažnja sa problema Bošnjaka.

Među tim problemima naveo je, kao i više puta ranije, tešku ekonomsku situaciju, “nelegitiman” akcioni plan za manjine u koji, tvrdi, nisu ugrađene obaveze države prema Bošnjacima, neadekvatnu zastupljenost Bošnjaka u policiji, sudstvu i tužilaštvu…

“Još nije započet razgovor sa legitimnim Bošnjačkim predstavnicima o redifiniciji političkog sistema Srbije i autonomiji Sandžaka o čemu su se građani već izjasnili još 1991. kao preduslov za političku egzistenciju Bošnjaka u zemlji”, dodao je Ugljanin.

On je incidente na stadionu ocenio kao novi talas izliva “šovinističke, rasne i nacionalne mržnje srpskih ekstremista prema Bošnjacima u svojstvu takozvanih Zvezdinih navijača pod zaštitom državnih policijskih snaga”.

Aktuelna dešavanja su “podvala državnog vrha”, optužuje Ugljanin i tvrdi da država “preko svojih privatnih Bošnjaka” i preko svojih fudbalskih klubova opravdava dovođenje velikih policijskih snaga koje blokiraju Novi Pazar i stvaraju prividnu sliku vanrednog stanja, te krše osnovna prava slobode kretanja.

“Sve to predstavlja organizovano skretanje pažnje sa suštine problema”, zaključio je Ugljanin.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike